Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Pravilen način sajenja in nege pelargonij

Graying

Pelargonije že vrsto let veljajo za najbolj priljubljeno cvetočo rastlino za gredice in balkone. In to z dobrim razlogom: poznamo jih v številnih barvah in oblikah. Hitro rastejo, cvetijo obilno in neprekinjeno od pomladi do jeseni, so trpežne in ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Da bo vzgoja še lažja, strokovnjaki v združenju Pelargonium for Europe (PfE) z nami delijo nekaj nasvetov o sajenju in negi pelargonij.

Kdaj je najboljši čas za sajenje pelargonij

Ko pridejo prvi topli pomladni dnevi, boste morda želeli že takoj začeti zasajevati balkone in terase, a pri pelargonijah bodite previdni, saj mraza ne prenašajo dobro. Posadimo jih lahko le, ko so noči dosledno brez zmrzali in dnevne temperature redno nad 10 °C. Če boste sadike kupili prej ali jih prezimujete, jih namesto na prosto postavite na notranjo okensko polico ali vsaj ob zunanjo steno, ki pa mora biti pod nadstreškom. Če je ponoči mrzlo, pelargonije zaščitite z vrtnim flisom, mehurčkasto folijo ali rjuho. Primerna začasna zavetišča so tudi zimski vrtovi, poletne hiše ali garaže, v katerih ne zmrzuje.

Kaj morate upoštevati pri sajenju pelargonij

Ne glede na to, ali gre za balkonsko korito, posodo, lonec, visečo košaro ali gredo, pod pogojem, da imajo dovolj prostora, se lahko pelargonije počutijo kjer koli kot doma. Razdalja med rastlinami mora biti vsaj 20 cm, višina lonca pa ne manjša od 18 cm. Pri sajenju uporabite visokokakovosten, predhodno pognojen kompost, ne pozabite vključiti drenažnega sloja in poskrbeti, da lahko odvečna voda ves čas odteka.

Pelargonije so svetlobno občutljive rastline. Več sončne svetlobe ko dobijo, obilneje cvetijo. Če želite hitro uživati v njihovih številnih cvetovih, kupite dobro razvite rastline z veliko brsti in gostim listjem. Pelargonije najbolje uspevajo na sončni lokaciji, lahko se spopadajo tudi z delno senco, ne marajo pa stalnega dežja. Nadstrešek v deževnih dneh še posebej cenijo sorte z velikimi ali dvojnimi cvetovi.

Kako pravilno zalivati in gnojiti pelargonije

Pelargonije lahko v svojih listih in steblih shranijo veliko vlage, zato jim nekaj dni brez vode ne povzroča težav. Vendar za obilno cvetenje potrebujejo redno zalivanje. V zelo vročih poletnih dneh jih zalivamo zjutraj in zvečer. Cvetlična korita z rezervoarjem za vodo in avtomatski namakalni sistemi lahko znatno zmanjšajo potrebo po zalivanju. Deževnica ali stoječa voda sta idealni za zalivanje.

Pelargonije potrebujejo veliko hranil. Z gnojenjem moramo začeti približno štiri do šest tednov po sajenju. Do takrat so hranila pogosto že porabljena, tudi če je bila zemlja predhodno pognojena s kompostom. Za optimalno raven hranil enkrat na teden v vodo preprosto dodajte komercialno gnojilo za cvetoče rastline. Druga možnost je, da uporabite gnojilne palčke. Te trajajo približno od dva do tri mesece. Pomanjkanje hranil lahko prepoznate, ko pelargonije ne cvetijo več, kot so prej, ali njihovi listi porumenijo, čeprav je vse drugo v redu.

Odstranjujte ovenele cvetove

Redno odstranjevanje ovenelih cvetov in listov ter odmrlih stebel ohranja pelargonije zdrave in spodbuja nastanek novih cvetov. Samočistilne sorte, ki jih najdemo predvsem med visečimi pelargonijami, same odvržejo zbledele cvetove in običajno takoj proizvedejo nove, vendar moramo posušene liste še vedno odstraniti sami.

Prezimovanje pelargonij

Pelargonije so trajnice. Če jih želite prezimiti, pred prvo nočno zmrzaljo obrežite rastline na približno 15 cm in jih premaknite na svetlo, hladno mesto. Pelargonije pozimi ne potrebujejo gnojil in porabijo le zelo malo vode. Spomladi presadite rastline v svež kompost in jih postavite na toplejše mesto. Z malo sreče bodo spet zacvetele.

Pelargonium for Europe – Pelargonije za Evropo je tržna pobuda evropskih gojiteljev pelargonij, ki je bila ustanovljena leta 2016, da bi spodbujali in zagotavljali dolgoročno prodajo pelargonij v Evropi. Danes kampanja poteka v 22 državah. ***

Nasveti in fotografije: www.pelargoniumforeurope.com/sl/

pelargonije

https://pelargonium-for-europe.com/sl/