Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Sorte paradižnika, ki so primerne za vzgojo na prostem

Jernej Mazej

Paradižnik je zagotovo ena izmed tistih zelenjadnic, ki smo jo Slovenci vzeli za svojo in ne sme manjkati na nobenem slovenskem vrtu. Žal pa imajo mnogi zaradi težkih vremenskih razmer v zadnjih letih s kraljem vrta slabe izkušnje in slišal sem, da marsikdo že razmišlja, da bi se vzgoji paradižnika odrekel. Sam sem se letos osredotočil na odkrivanje sort, za katere je značilno, da so manj dovzetne na bolezni in lažje kljubujejo zunanjim vplivom. Z izborom teh sort je tako težav manj, četudi jih sadimo na prosto, brez kakršne koli zaščite. Naj svoja odkritja delim z vami in vam ob tem povrnem pogum za gojenje sadeža ljubezni.

Lansko leto paradižniku res ni bilo naklonjeno, sploh zaradi obilice dežja, ki smo ga bili deležni v poletnih dneh, in tudi zaradi neurij s točo. Ne glede na to, ali smo paradižnik gojili v pokritih prostorih ali na prostem, je bilo težav z njim veliko. Zračna vlaga, ki je paradižnik ne mara, je bila kratko malo previsoka, zato so se pojavljale glivične okužbe in pokanje plodov. Pogoji so bili naravnost idealni za širjenje Phytophthore infestans, paradižnikove oziroma krompirjeve plesni. Sam pa sem skoraj celoten pridelek izgubil na dan, ki ga verjetno ne bom nikoli pozabil – 4. avgust 2023, ko so državo prizadele hude poplave.

Kljub temu pa letos nisem niti za trenutek pomislil, da bi se paradižniku na svoji njivi odpovedal. Njegovo prvotno ime je bilo »pomma del amori«, sadež ljubezni, in verjamem, da se tudi vi strinjate z mano, da to ime lepo povzema njegovo »persono«. Čeprav izvira iz Južne in Srednje Amerike, bi skoraj brez dvoma rekel, da smo tudi Slovenci kot narod zaljubljeni v ta sadež. Kako tudi ne bi bili, ko pa je tako vsestranski za uporabo in praktično nepogrešljiv v jedeh, ki jih imamo najraje.

Tako me niti malo ni strah, da bi izginil z naših vrtov, pa čeprav so se mnogi zadnja leta res glasno pritoževali, da z njim pri vzgoji niso imeli velikega uspeha. Marsikdo je ugotovil, da je paradižnik najlažje vzgajati v manjših rastlinjakih, in ta rešitev je marsikomu prinesla veliko olajšanje. A še vedno paradižnik najslajše plodove naredi takrat, ko se ti sončijo na neposrednih sončnih žarkih. Zato verjamem, da še vedno marsikdo navija za to, da bi njegov paradižnik rastel pod odprtim nebom. Pa obstaja rešitev za to?

Če želimo paradižnik gojiti na prostem, je ključno, da se posvetimo izbiri primernih sort, takih, ki so manj dovzetne za okužbe s krompirjevo plesnijo in tudi drugimi glivičnimi obolenji. Naredil sem strokovno izvidnico in našel nekaj preverjeno odpornih sort, ki bodo dobro shajale tudi z zunanjimi vplivi in muhastim vremenom. Iz naročenih semen zdaj že pridno rastejo zdrave sadike, preden jih posadim na svojo njivo, pa naj jih predstavim še vam.

'Marglobe'

Sorta 'Marglobe' tvori veliko plodov, ki so odporni proti razpokam. Je zelo donosna sorta in je enako primerna za vzgojo na prostem in v rastlinjakih. Rast je zelo močna in rastlino lahko gojimo celo z več poganjki. Velike plodne grozde tvorijo rdeči, ploščato okrogli, majhni do srednje veliki plodovi. Plodovi zorijo srednje pozno in so zelo odporni proti pokanju. Rastlina je robustna in prav zares zelo odporna.

'Darinka'

'Darinka' je ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 15. aprila 2024.

paradižnik

shutterstock