Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Blagodejna dišeča oaza sredi doma

Liljana Jantol Weber

Številne raziskave potrjujejo pozitiven vpliv rastlin na naše telesno in duševno zdravje. S pravilnim izborom sobnih rastlin, še posebno tistih, ki prijetno dišijo, lahko ustvarimo aromatično oazo v udobju svojega doma.

Dišeče rastline za notranje prostore so naravna in okolju prijazna alternativa osvežilcem zraka in dišečim svečam, ki pogosto vsebujejo škodljive sintetične dišave. Mnoge od teh rastlin imajo sposobnost čiščenja zraka, s sproščanjem prijetnih vonjav v prostor pa pripomorejo tudi k zdravemu in prijetnemu bivalnemu okolju.

Terapevtski učinki

Po dolgem in napornem dnevu nam dišeče rastline lahko pomagajo zmanjšati stres, izboljšati razpoloženje in utrditi naše duševno zdravje. Nekatere sobne dišeče rastline se že stoletja zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporabljajo v terapevtske namene. Jasmin in gardenija na primer pomagata pri sproščanju in spanju, melisa in rožmarin izboljšujeta spomin in številne druge kognitivne funkcije, osvežujoči vonj citrusov pa povečuje budnost in poživlja. Če poznamo učinkovine naših sobnih rastlin, jih lahko temu ustrezno razporedimo po posameznih prostorih in tako v vsak kotiček svojega doma vnesemo zdravilno moč narave.

Dišeča razstava

Pri razporejanju dišečih sobnih rastlin po prostoru lahko njihov aromatični učinek povečamo, če uporabimo različne kreativne rešitve. Odlična izbira so na primer s stropa viseče košare in okrasni lonci – ni bolj sproščujočega kot dišeči jasmin, ki se vije po zraku v bližini našega bralnega kotička.

Na večstopenjskih stojalih za rože lahko ...

Celoten članek preberite vfebruarski izdaji REVIJE Rože& VRT!

dišeče lončnice

shutterstock