Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Naravni parfumi v rožnem objemu

Liljana Jantol Weber

Mnogi se trudimo v svoja življenja vnesti čim več naravnih sestavin. To nam gre že kar dobro od rok na področju bivalnih prostorov in prehrane, tudi pri osebni higieni in negi telesa smo vse bolj ozaveščeni, manj znano pa je, da je lahko tudi naš osebni parfum izdelan iz povsem naravnih materialov. In pri tem so nam lahko v navdih in pomoč tudi dišeče cvetice z našega vrta.

Parfum, ki je v starem Egiptu uporabljal predvsem v obredne namene, v razsvetljenstvu pa prerastel v statusni simbol in sredstvo zapeljevanja, je skozi stoletja iz svetega simbola postal luksuzni dodatek, iz zapeljivega pripomočka pa dragoceno terapevtsko sredstvo za izražanje osebnosti, oblikovanje samopodobe in navezovanje stikov. V sodobnem času parfum ni več rezerviran le za premožne, saj je z razvojem sintetičnih sestavin postal dostopen vsakomur. Naše vsakdanje življenje spremlja kot edinstven in izviren izraz naše identitete z močno izkustveno in čustveno razsežnostjo.

A tudi sodobna parfumeristika doživlja preporod, ki ga narekujeta večja okoljska in družbena odgovornost ter želja po meri narejenih dišav naravnega izvora. O slednjem smo se lahko prepričali na mednarodni razstavi naravnih parfumov Dišeči podpisi, ki je potekala v juniju v omamno dišečem rožnem vrtu Arboretuma Volčji potok. Avtorici razstave, Slobodanka Poštić, mednarodno uveljavljena hrvaška pionirka s področja aromaterapije in perfumeristike, ter Ana Ličina, certificirana aromaterapevtka, parfumeristka in neutrudna mentorica številnih izobraževanj na temo voha, dišečih rastlin in njihovih opojnih esenc, sta za našo revijo odgovorili na nekaj vprašanj.

Kako bi v nekaj besedah strnili vtise z razstave, ki sta jo z Ano pripravili v tem navdihujočem prostoru, kjer bujno dehti okoli več sto sort vrtnic?

Slobodanka: Razstava Dišeči podpisi je tako vizualno kot olfaktorno izjemen dogodek, ki ga dopolnjuje odlično vzdušje med obiskovalci. Toliko lepot in dobrih vibracij na enem mestu ne doživimo prav pogosto. Zame je dogajanje tu izjemno močna dišeča in čustvena izkušnja.

S Slobodanko sta avtorici razstave. Kako in kdaj je prišlo do ideje za razstavo in kako je potekala priprava? Verjetno je morala biti kar zahtevna, saj prihajajo avtorji razstavljenih parfumov iz različnih koncev Evrope. Kdo so izbrani parfumisti?

Ana: Idejo sva dobili pred leti, ko sva ugotovili, da veliko ljudi sploh še nikdar ni imelo možnosti povohati naravnih dišav in zato sploh ne vedo, kako te dišijo. Živimo pač v svetu, kjer smo obkroženi predvsem s kozmetičnimi izdelki, ki so odišavljeni s sintetičnimi dišavami. Ker je na izobraževanjih, ki jih pripravljava s Slobodanko, nastalo veliko lepih parfumov, sva dobili idejo, da bi jih bilo dobro in poučno predstaviti javnosti. Ustvarjalci parfumov so idejo pozdravili in tako je začela nastajati zbirka, ki zdaj vključuje lepo število naravnih parfumov iz različnih držav. Večina parfumov je torej nastala pod mentorstvom Slobodanke Poštić. Seveda pa ta podvig ni enostaven, ker se financiramo iz lastnih žepov. Torej sami krijemo stroške materialov, veliko pa je tudi koordinacije z ustvarjalci, pošiljanja po pošti ter logistike, ki spremlja vsako postavitev razstave. Lahko bi rekli, da je to naš prispevek k ozaveščanju o lepoti dišečih rastlin, nekakšna hvalnica naravi. Na tem mestu se posebej zahvaljujem kreatorjem parfumov, brez katerih razstave ne bi bilo in ki so nam svoje izdelke za namen razstave odstopili v dar.

Slobodanka, med razstavljenimi parfumi je tudi vaš z imenom Divljakuša. Kakšne so sestavine in od kod navdih?

Slobodanka: Sestavine naravnega parfuma Divljakuša so bergamotka, rdeča pomaranča, gvajak, davana, absolut brškina, absolut hrastovega lišaja, CO2 muškatnega osleza, seme korenja in neroli. Navdih pri kreiranju so bili ...

Diseci vrt naslovna-sep22.jpg

za naslovno fotko

Liljana Jantol Weber