Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Povabimo ptice na gostijo

Urša Gajšek

Ko mrzli dnevi rastline povabijo k zimskemu spanju, dobimo občutek, da je vrt »mrtev« in nič več pretirano zanimiv. A če si vzamemo čas za opazovanje, bomo lahko ugotovili, da je v njem veliko življenja tudi pozimi. Še posebno ptiči, ki so redni gosti, nam lahko pripravijo prav zares zanimive predstave, ob katerih bomo neizmerno uživali in se nadvse zabavali. Da bi nam pripravili čim več takih zabavnih trenutkov, lahko njihove obiske tudi namenoma spodbudimo. Pa veste, kako ptiče najlepše povabite v svoj vrt še pred zimo?

Naši vrtovi se počasi barvajo v čudovite jesenske barve. Med zadnjimi opravki na vrtu lahko že opazimo, da ne slišimo več toliko brenčanja, lastovke pa ne švigajo več nad nami med lovom na žuželke. Ja, res je, lastovke in druge ptice selivke so zapustile Slovenijo in se odpravile na jug, da bodo preživele zimo v toplih krajih, kjer imajo na voljo dovolj hrane. Pri nas so ostale stalnice – semenojede ptice, plenilci, kot sta kanja in skobec, ter ptice, ki v hladnih mesecih bogato proteinsko žužkojedo dieto zamenjajo s plodovi in semeni.

Ptice lahko v naravi same najdejo zadostno količino hrane. Nekoliko več težav imajo pozimi, ko se temperature spustijo pod ledišče in tla prekrije snežna odeja. Takrat je čas, da ptice povabimo v svoje vrtove in jim pripravimo gostijo na krmilnicah. Takega vabila bodo nadvse vesele.

Polna krmilnica je najlepše vabilo

Krmilnice bodo močno popestrile naše vrtove, saj bomo z njimi privabili ptice v bližino naših domov. Na njih bomo lahko opazovali ptičji živžav, kar bo obogatilo naš vsakdan in krajšalo hladne dni. Opazovanje ptic na krmilnici je zagotovo najbolj preprosta možnost za opazovanje ptic in eden izmed načinov za razvoj našega odnosa do njih. Opazujemo jih lahko ure in ure in se o njih marsikaj naučimo. Hranjenje ptic in opazovanje dogajanja ob krmilnici je posebej zanimivo za otroke, ki s tem razvijajo vrednote ohranjanja narave.

Čeprav ptice načeloma lahko najdejo same dovolj hrane v naravi, je hranjenje ptic pozimi priporočljivo. Poleg tega da jim tako nekoliko pomagamo, ima to tudi pomembno izobraževalno vlogo, dodatno pa pozitivno vpliva tudi na naše počutje. Pri hranjenju ptic moramo upoštevati, da je krmilnica ustrezna in postavljena na primerno lokacijo, redno očiščena in da pticam ponudimo ustrezno hrano.

Kakšno krmilnico izbrati?

Na trgu je na voljo veliko različnih modelov krmilnic. Najbolje je, da je krmilnica ...

Celoten članek preberite vnovembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Krmilnica naj bo raje postavljena nekje, kjer je tako lep muc ne bo dosegel …

Urša Gajšek