Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Setveni koledar

Rastlina je temelj vsega živega

Meta Vrhunc

Končno je tu pomlad v vsej svoji bujnosti. Globok vdih in občutek nove moči ob navdušenju nad prvimi trobenticami, zvončki, pljučnikom in jetrnikom, lapuhom, belimi in temno vijoličastimi vijolicami … Otroško veselje nad razkošjem barv in oblik. Ko se duša odpira novemu, ji pridemo naproti z razumom in ugotavljamo: to bo za čaj, to gre prvo solato, to mi pomaga pri prehladu … In se lotevamo hišnega in zelenjavnega vrta, iz možnosti načrtujemo in izbiramo tisto za prvi pomladanski čas, tisto, kar bo usklajeno urejenost pričaralo v vrt čez mesec dni, poleti in nato jeseni … Da bi se v uspehu pokazalo, da stvari razumemo, jim znamo streči. Kaj pa, če se pri vsem delu z rastlinami dotikamo le zunanjosti nečesa, kar je neznansko več?

Poglejmo, kaj pravi o rastlini dr. Rudolf Steiner: »Rastlina je temelj vsega višje razvitega živega in to pogojuje.«

Seveda. Samo in edino rastlina je tista, ki zna »iz kamenja delati kruh«, ki zna iz mrtvega, mineralnega ustvariti organske snovi, pogoj življenja živalim in ljudem.

Žival in človek z mineralnim ne moreta početi prav nič. Rastlino, ki to dvigne na nivo živega in mineralno pripravi kot ponudbo hrane, da se višje življenje lahko od tod dalje oblikuje, potrebujeta. In rastlina daje v služenju višjemu vsega v obilju, mnogo več, kot bi, denimo, potrebovala za lastno reprodukcijo.

Če pogledamo organsko substanco, kar rastline so, to ni kar nekaj. Ta organska substanca je nosilec mineralnega, na beljakovine, ogljikove hidrate, sladkorje … pa sta vezani tudi kozmični toplota in svetloba! Toploto poznamo v pridelkih kot kalorije, sončno toploto, ki jo je rastlina vezala na snovi svoje postave. Bolj redko govorimo o futonih, pravzaprav svetlobi Sonca, zdravju, ki ga rastlina prinaša.

Vemo, da rastline v temi ne morejo živeti. Zakaj pa v temi lahko živita žival in človek? Ker jim rastlinska hrana prinaša Sonce!

Delati kruh iz kamenja zna VSAKA rastlina, tudi nadležni plevel. Pa zna to, razen rastlin, še kdo drug? Tudi naša znanost ne. In je, dokler teh skrivnosti ne razume in jih ne poskuša res razumeti, daleč od tega, kar bi rada bila.

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: biodinamika, rastlin

Biodinamika1-jun21.jpg

Avstrijski filozof Rudolf Steiner (1861-1925) je utemeljitelj biodinamične metode, antropozofije, antropozofske medicine, waldorfske pedagogike, umetnosti gibanja evritmije in organske arhitekture.

Shutterstock