Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Idejne zasaditve visokih gred

Davor Špehar

***NASLOVNA FOTKA: Urbano naslovna-feb22.jpg *** Za urbane vrtičkarje so postale visoke grede skoraj nepogrešljive. Čeprav jih lahko uporabimo tudi za okrasne zasaditve, pa jih v zadnjem času v praksi najpogosteje izkoriščamo za vzgojo domače zelenjave. Seveda pa je treba tudi pri visokih gredah upoštevati pravila, ki veljajo na klasičnem zelenjavnem vrtu. Ker je v visoki gredi navadno precej manj prostora kot na gredicah in s tem seveda tudi manj možnosti za kombinacije, pa je za številne izdelava premišljenega zasaditvenega načrta precejšen izziv. Poglejmo si nekaj idej oziroma predlaganih rešitev.

Prednosti in slabosti visokih gred

Visoka greda ima vsekakor več prednosti kot slabosti in prav zato postaja vse bolj priljubljena v mestu in ponekod tudi na podeželju. Na visoki gredi vrtnarimo hitreje, ker je zemlja prej primerna za delo kot na zelenjavnem vrtu. Začnemo lahko že zelo zgodaj, včasih celo že takrat, ko je vrt še pod snegom. Na visoke grede tudi lahko postavimo vrtne loke in tako zaščitimo pridelek z belo vrtno tkanino. Tla so bolje prepustna za vodo, zemlja bolj zračna in vse to zelo pozitivno deluje na rast in razvoj rastlin.

Vrtna greda je odlična rešitev tudi za vse, ki želijo ali so prisiljeni v vrtnarjenje brez sklanjanja. Poleg tega je tudi precej manj »umazana«. Prednost vrtnarjenja v visoki gredi je tudi varnost pridelka; tega je veliko lažje zavarovati pred polži, voluharji, čebulno muho, srnami in drugo divjadjo. Na visoko gredo preprosto postavimo bakreni trak in s tem onemogočimo polžem dostop do vrtnin. Pred voluharji okusne rastline zaščitimo tako, da na dnu visoke grede postavimo mrežo, ki škodljivcu prepreči vstop v notranjost. Z loki in insektno mrežo pa zelenjavno zaščitimo tudi pred številnimi škodljivci, med njimi pred čebulno ali česnovo muho.

Ima pa seveda visoka greda tudi nekaj pomanjkljivosti, sploh če jo delamo »na horuk« in ob tem ne razmišljamo o rezultatih na dolgi rok. Pogosto je ogrodje za visoko gredo leseno, a vsi vemo, da klasične vrste lesa ne zdržijo dolgo. Tako je ključno, da pri izbiri ogrodja ne »šparamo«, ampak vedno izberemo material, ki je čim bolj trajen. Zelo cenjene so visoke grede iz macesna in hrasta, na slovenskih vrtovih pa sem opazil tudi visoke grede iz kamna in opeke. Takšna visoke greda je nekoliko bolj zahtevna za postavitev, je pa trajna, in to zagotovo veliko šteje. Zelo lepo se poda tudi na tipsko urejeno teraso ali manjši predvrt.

Manjši izziv pri visokih gredah je tudi, da jih je treba poleti izdatno zalivati. Visoko gredo, ki je dimenzije 1 m2, je tako treba v vročih dneh zalivati s kar 10 do 15 litri vode. Pri tem nam lahko pomagajo dodatki, ki jih mešamo z zemljo in dodajamo pred setvami in sajenjem vrtnin. Za manjšo uporabo vode je zelo priporočljivo uporabljati zastirko. Naravna rešitev pa je setev in sajenje vrtnin v mešanih posevkih. Pri tem kombiniramo hitro in počasi rastoče rastline in tako oponašamo razmere v naravi.

Spomladanske setve na visoki gredi

Najbolj priljubljene kombinacije zasaditev na visokih gredah v urbanem vrtu so hitro rastoče vrtnine, ki jih lahko uporabimo v domači kuhinji in tudi na kakšni domači piknik zabavi. Ko se odločate o vrstah zelenjave, naj sodelujejo prav vsi člani družine, saj bodo tako lahko zadovoljene želje vseh »odjemalcev«. Ker je prostora za zasaditev praviloma manj kot na vrtu, je še toliko bolj treba premisliti, kam bomo kaj sadili in sejali. Vedno pazimo, da ob robove visoke grede sadimo nižje vrtnine in na sredino višje zelenjadnice.

Ena od osnovnih kandidatk je zagotovo spomladanska solata. To bomo ...

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!

za naslovno fotko

shutterstock