Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Vitaminski koktejl iz domačega zimskega vrtička

Davor Špehar

Če prisegamo na hrano iz domačega vrta, je naš zimski jedilnik navadno nekoliko bolj pust. Manjka nam predvsem vitaminov, saj na voljo nimamo pestre palete vitaminsko bogatih zelenjadnic. Zelo podobno je tudi, če kdaj pa kdaj zelenjavo kupimo v trgovini – vsi namreč vemo, da industrijsko pridelana zelenjava, ki prepotuje velike razdalje, v sebi nosi le zares malo koristnih hranilnih snovi. Nam torej preostanejo le prehranska dopolnila? Odgovor je seveda ne. Poglejmo si, kako si lahko sveže vitamine in minerale pridelamo kar na okenski polici.

Kaj so kalčki?

Marsikdo ob omenjanju kalčkov najprej pomisli na azijske jedi, saj so tam te male in sočne rastlinice zelo pogosta sestavina. Pri nas pa smo do njih kar nekoliko zadržani. No ja, vsaj po večini … Verjetno je razlog za to, da se v naši kulinariki ne uporabljajo pogosto, tako pa si navadno z njimi kvečjemu malce »začinimo« solato.

A kalčkov, še posebno v zimskem času, nikakor ne bi smeli zanemarjati. Doma vzgojeni kalčki so namreč prava zakladnica vitaminov, mineralov in številnih koristnih snovi. Odlično popestrijo našo prehrano, še posebej v poznojesenskih in zimskih dneh, ko je na voljo manj sveže zelenjave in sadja. Z njimi lahko dodamo hranilno vrednost in okus praktično katerikoli jedi. Kalčki so pravzaprav mlade rastlinice, ki jih užijemo zelo kmalu po tem, ko so se razvile iz semena, in so zato veliki le nekaj centimetrov. Bogati so z vitamini A, B, C in E, minerali, kot so kalcij, železo, magnezij, fosfor in kalij, ter z beljakovinami. Poleg tega vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.

Priprava domačih kalčkov je preprosta in ne zahteva veliko časa ali truda. Za začetek potrebujemo semena za kaljenje. Slednja najprej pregledamo in odstranimo vse primesi. Sledi spiranje semen, da odstranimo nečistoče. Če gojimo semena iz družine križnic, s spiranjem semen skozi kalilnik, cedilo ali mrežasto krpo nadaljujemo vsak dan, to pa je pomembno zato, da bodo naši kalčki čisti in zdravi. Redno spiramo tudi ostale kalčke. Zato, da bomo to lahko počeli brez težav, za vzgojo kalčkov uporabljamo namenske kupljene kalilnike, lahko tudi kuhinjsko cedilo z ožjimi odprtinami ali kozarec za vlaganje z naluknjanim pokrivalom. Semena lahko pred kaljenjem namočimo v vodi čez noč, dapospešimo postopek kaljenja. Po namakanju jih odcedimo in postavimo v posodo za kaljenje. Semena morajo biti dovolj mokra, da lahko kalijo, vendar ne smejo biti preveč mokra, saj to lahko povzroči plesen. Hranimo jih v prostoru s prijetno sobno temperaturo (od 22 do 25 oC) in v senci. Takoj po kaljenju jih prestavimo na svetlo in počakamo, da zrastejo do primerne velikosti. Prvi kalčki so navadno primerni za uživanje že pet dni po pripravi na kaljenje.  

Največ svojega hranljivega bogastva nam bodo kalčki ponudili, če jih ...

Celoten prispevek preberite v zadnji izdaji revije Rože & vrt v letu 2023.

kalčki

shutterstock