Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zeleni Jurij bo razgibal življenje tudi na vrtu

Frančiška Pirnar

Za kakovostne energije biodinamiki pripravimo preparat kremen iz roga (501).

Zeleni Jurij, jurjevanje je praznik zelenja, pomladi. Marca je prebujanje zemeljskih energij še odvisno od temperatur zraka, aprila pa se zdijo te energije neustavljive. Če smo marca s čaji preslice in regrata pripravili prst, bomo aprila že negovali mlade poganjke in liste. Baldrijan bomo potrebovali za preprečevanje pozebe, za lepše cvetenje naših cvetnic, za večjo rodnost žit in hitrejše kaljenje. Čaj rmana, koprive in kamilice bo pospešil in krepil novo življenje. Poskusite tudi sami spiti skodelico čaja in začutiti njegov blagodejni učinek.

Za kakovostne energije biodinamiki pripravimo preparat kremen iz roga (501). Kremen, silicijev oksid (SiO2), je v naravi v različnih oblikah, od kristalov gorske strele do preslice. Za preparat potrebujemo čist kremenčev pesek, ki ga dobimo že zdrobljenega ali pa zdrobimo kristal gorske strele, kjer je silicijev oksid v zelo čisti obliki. Postopek drobljenja je zelo zahteven, zato raje vzamemo že zdrobljen pesek. Tega eno uro mešamo (dinamiziramo) v porcelanasti ali stekleni posodi, na koncu dolijemo nekaj deževnice in z zmesjo napolnimo lepe kravje rogove. Rogove postavimo pokonci, da se voda dvigne, jo odcedimo in zamažemo z glino. Podobno kot rogove s kravjakom zložimo rogove s kremenom v pripravljeno jamo in jih zasujemo s prstjo ter prostor dobro označimo.

Gnoj iz roga zbira energije zemlje v času mirovanja, v temni polovici leta, od mihelovega do velike noči, kremen pa zbira dragocene kozmične energije v času svetlobe in toplote, od velike noči do mihelovega, in tako tudi deluje. Ko jeseni rogove izkopljemo, shranimo dragoceno vsebino v kozarcu na soncu, na okenski polici.

Za pripravo preparata potrebujemo mlačno deževnico in noževo konico preparata. Za 40 litrov vode en naprstnik kremena. Mešamo enako kot pri gnoju iz roga, z leseno palico začnemo na zunanjem obodu in mešamo vedno hitreje proti sredini, da se naredi lijak, ki sega do dna. Palico dvignemo, in ko se nekoliko umiri, mešamo v nasprotni smeri, da se naredi lijak, in tako nadaljujemo eno uro. Preparat precedimo, najbolje skozi hlačne nogavice, da se škropilnica ne maši. Mešati začnemo pol ure pred sončnim vzhodom in škropimo takoj, pol ure po sončnem vzhodu. Končati moramo do osme ure. Škropimo na liste, nikoli v cvet!

Uporaba preparata 501 je zelo natančna in ne dopušča napak, čeprav malo peska v vodi, in še to precejeno, ne vzbuja veliko zaupanja. Tudi midva z možem sva bila v začetku malo nezaupljiva. Trta je že skoraj odcvetela, ko sva se odločila za prvo škropljenje. Bila sva nestrpna od pričakovanja. In se je res zgodilo. Vse trte, ki še niso odcvetele, so bile požgane! Razumela sva, da so to močne energije, ki zahtevajo naše spoštovanje.

Kremen bomo škropili na drevje, ko bodo oblikovani prvi listi, pred cvetenjem, in po cvetenju, ko bodo plodovi vidni, vendar ne večji kot oreh. Ponovno škropimo od 2 do 3 tedne pred obiranjem, in ko je sadje obrano, škropimo za dozorevanje lesa dvakrat zjutraj in enkrat popoldan.

Kremen škropimo vedno na tipični dan za rastlino: korenovke, ko začnejo oblikovati koren, solato in zelje, ko začnejo zavijati liste, kumare, papriko, paradižnik in buče pa enkrat na mesec, da vsak plod dobi nekaj teh dragocenih energij. Žita bomo škropili prvič, ko bodo oblikovala drugi par listov, čez 8 do 9 dni v drugem ozvezdju ploda in ponovno čez 8 do 9 dni (v Levu, Strelcu in Ovnu).

Tudi dišavnice zahtevajo našo pozornost. Če jih bomo škropili na dan za cvet, bomo okrepili njihovo aromo. Na ta dan bomo škropili tudi brokoli. Dišavnice so vegetarijanke in ne marajo živalskih gnojil, zato so kompostirano listje in koprive odlično gnojilo zanje.

Dreamstime