Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Septembrske zelenjavne gredice

ZR

Tudi na zelenjavnem vrtu moramo septembra z rastlin pogosteje odstranjevati odmrlo listje, da v vlažnem vremenu ne začne gniti.

Vse nagnite rastline porabimo najprej. Tako  bomo za zimo prihranili samo tiste, ki so najboljše in bodo zato v kleteh in shrambah tudi najdlje zdržale.

Nekatere grede, ki smo jih že prej zasejali z radičem, endivijo in nam jih ni uspelo presaditi, ustrezno redčimo, da bodo rastline imele prostor za rast. Vedno je najboljše, da pri presajanju radiča in solate pobiramo rastline za presajanje po vsej sejani površini. S tem jih ustrezno razredčimo in bo tudi greda s sejančki enako lepa kot preostale, ki smo jih zasadili. Ne pozabimo na pletje, kajti tudi pleveli se razmnožujejo s semeni, zato jih odstranimo, preden bodo lahko semena dozorela.

Katere vrtnine še lahko posejemo na vrtu v septembru?

Konec avgusta in prvi teden septembra lahko ljubitelji fižola še posejemo nizki stročji fižol, najbolje sorto 'Berggold', ki najprej obrodi, in sadike nadzemne kolerabice. Obe vrtnini lahko skupaj posadimo na isto gredico. Ne pozabimo na motovilec. Najbolje prezimita sorti žličar in ljubljanski motovilec. Če nam kaljenje motovilca povzroča težave, kar se zgodi, če seme kupujemo zadnji trenutek ali pa sejemo doma pridelano seme, ga moramo dati za teden dni v hladilnik. Seme ne sme biti v plastičnih vrečicah, temveč v vrečkah iz blaga ali papirja. Motovilčevo seme je namreč muhasto. Bolje kali starejše seme, novo seme pa moramo zbuditi tako, da ga premrazimo. Med vrste fižola in zimske solate lahko posejemo tudi rukvico ali mesečno redkvico, posejemo lahko še špinačo in sadimo kitajsko zelje. Na izpraznjene grede posejmo rastline za zeleno gnojenje, kot so facelija, razne detelje in gorjušica. Zdaj lahko tudi delimo in presajamo trajna zelišča, ki so se preveč razrasla.

Vse vrtnine sejemo v vrste, tudi motovilec, špinačo in zimsko solato. Spomladi nam ne bo žal, saj se bomo veliko lažje borili z zgodnjimi pleveli in tudi pobiranje pridelka bo veliko lažje.

Dreamstime