Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Čudovit vrt na majhnem prostoru

Matjaž Zupančič

Če imate na svojem vrtu tako malo prostora, da ste opustili vsako upanje, da bi bilo mogoče urediti lep in prijeten vrtni prostor za preživljanje prostega časa in preganjanje stresa modernega življenja, naj bo teh nekaj nasvetov v nadaljevanju spodbuda, da začnete razmišljati drugače. Celo na balkonu se da ustvariti cvetoč paradiž, pa se ne bi dalo na vrtu, čeprav velikem le kot manjša soba v stanovanju! In prav za to gre: opremiti dodatno »sobo« na prostem tako prijetno, da boste v toplem delu leta več časa preživeli zunaj kot pa v stanovanju.

Ideje, ideje …

Drži, da je urediti majhen vrt težja naloga kot se poigravati z idejami na velikem zemljišču. Posebej še, če je želja toliko, da bi jih težko spravili celo na prostor enega hektarja ... Zato nikar ne začnite oblikovati svojega vrtiča z brezglavim kupovanjem v vrtnem centru. Tako boste najverjetneje ustvarili drago stihijsko zmešnjavo namesto artikuliranega vrtnega paradiža. Cilj naj bo oblikovati privlačen, a praktičen vrtni prostor, ki bo zanimiv vse leto. To pot je v stoletjih prehodilo že veliko ljudi, zato ni treba za vsako ceno odkrivati Amerike, samo da bi bili izvirni. Navdih je modro poiskati v drugih, dobro oblikovanih vrtovih, v parkih, arboretumih, pregledati velja razstavne vrtove s Chelsea Flower Showa ali z RHS Hampton Court Palace Flower Showa. Tam razstavljajo izkušeni vrtni oblikovalci, ki znajo v popolnosti izkoristiti majhne vrtne prostore, zato so vam lahko njihove stvaritve odličen zgled pri izbiri sloga za vaš vrt. Skratka, tudi internet kar poka od zgledov, samo poiskati jih je treba.

Bodisi da ustvarjate »na praznem platnu« ali ste podedovali že zrel, oblikovan vrt, ki zahteva le večjo ali manjšo prenovo, začnite s seznamom želja, da lahko ozavestite verjetne težave, ki jih boste morali premagati ali pa se jim boste lahko preprosto izognili. Na primer: ali je mogoče s pergolo ločiti trato in tlak? Je prostora dovolj ali se je treba čemu odreči? Je potrebna drenaža zemljišča? Je prostor dolg in ozek ali je širok, a brez globine? Kakšne zvijače lahko uporabim, da take pomanjkljivosti prikrijem ali, še bolje, česa naj ne storim, kar bi jih še bolj poudarilo?

Seveda je nujno prostor premeriti, da bi lahko ocenili, kakšne možnosti zemljišče sploh omogoča. Je prostor sončen, kako potuje sonce čez dan, kam padajo sence, je morda večino dneva vrt v senci? Kako sosednji objekti vplivajo na vrt, je mogoča zasebnost ali bomo kot na malem odru slovenske drame? Se bomo morali zapirati pred pogledi ali bomo lahko vrt odprli v krajino in si, kot temu rečejo Japonci, izposodili nebo?

Glede na velikost vašega malega vrta izberemo osnovo dizajna. Najboljši vrtovi so oblikovani na enega od treh temeljnih načinov: krožnega, diagonalnega ali pravokotnega. Za formalne zasnove so značilne ravne linije in simetrija, neformalne pa so bolj sproščene, z zabrisanimi, organskimi linijami.

Načrtovanje

Vsekakor je ceneje kot pozneje na vrtu delati napake na papirju in jih tam tudi odpravljati. Zato v merilu izrišite parcelo in dodajajte svoje ideje z v merilu izdelanimi modeli, ki jih lahko poljubno premikate sem in tja po načrtu, Na internetu je mogoče dobiti tudi računalniške programe za načrtovanje vrtov, v katere vnesete meritve vašega vrta in si z digitalno natančnostjo vizualizirate vaš bodoči raj. Lahko pa seveda na pomoč pokličete izkušenega vrtnega oblikovalca, ki vas bo pripeljal do želenega cilja.

Meje in ograde

Žal so majhni vrtovi zamejeni z ograjami, takšnimi ali drugačnimi, morda celo z zidovi. Ta element pri celostnem oblikovanju vrtov pogosto prezremo, čeprav so optimalno načrtovane ograje enako pomembne kot rastlinje.

Če je razgled v okolico odprt in privlačen, si vsekakor velja krajino zunaj izposoditi, da vizualno postane del našega vrta, kar ga optično neznansko poveča. Takega razgleda si seveda ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 15. aprila 2024.

preobrazba vrta

shutterstock