Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Vroči trendi leta 2024

Špela Korinsek Kaurin

Pa smo spet v novem letu! To je odlična priložnost za strokovnjake, ki analizirajo navade ljudi, da napovejo, kakšni trendi bodo prevladovali v prihajajočih mesecih. Pri tem ne gre samo za »modo«, temveč za neka splošna razmišljanja družbe, katerih izvor so vplivni svetovni dogodki. Svet se ves čas spreminja, nastaja nova tehnologija, prihaja do podnebnih sprememb in njihovih posledic, na naše čustvovanje močno vplivajo tudi pretresljivi dogodki, ki se dogajajo na našem planetu. Vse to ustvarja nekakšno svetovno čustveno ozračje, ki vpliva tudi na to, kaj nam je všeč in s čim si bomo pomagali, da se bomo bolje počutili. In prav to ustvarja trende, ki se kažejo v vseh industrijah, seveda tudi pri vrtnarjenju in krajinskem oblikovanju.

Marsikdo se ob besedi trendi zdrzne in zamahne z roko, češ da modnih muh ne mara in da te nikakor niso dobrodošle v vrtu, kjer moramo razmišljati čim bolj trajnostno in celostno. A strokovnjaki organizacije Garden Media, ki vsako leto napovejo prevladujoče trende v vrtnarstvu, vsekakor ne napovedujejo modnih muh. V skladu z njihovim poslanstvom, s katerim želijo ljudi po vsem svetu navdušiti, da bi vrtnarili vseh 52 tednov v letu, na strokovnih raziskovalnih podlagah preverjajo, kako se ljudje na splošno počutimo, kakšni so naši izzivi in kakšen je utrip navad družbe, nato pa s ponudniki vrtnarskih pripomočkov, vrtnarji, ki gojijo in prodajajo rastline, ter strokovnjaki, ki se ukvarjajo z vrtnim dekorjem, postavijo smernice, ki opredeljujejo, kakšna ponudba bo ljubiteljem vrtnarjenja v nekem obdobju najbolj pri srcu oziroma v skladu z njihovim razpoloženjem in prepričanji. Ponudniki se tem smernicam prilagodijo in tako nastanejo trendi, ki jih lahko zelo hitro opazimo tudi na prodajnih policah.

Seveda Garden Media ni edina organizacija, ki prepoznava in določa trende. Ogromno vlogo pri tem imajo tudi odmevne vrtnarske razstave, med katerimi je ena najodmevnejših Chelsea Flower Show v Londonu, trendovske ideje pa pogosto nizajo tudi svetovno vplivni mediji, ki jih ustvarjajo priznani vrtnarji in krajinski arhitekti. Zato da boste vedeli, kaj lahko letos pričakujete na trgovskih policah vrtnarij, predvsem pa zato, da potrdimo vaša razmišljanja in vam pomagamo do svežih, trendovskih zamisli za vaš vrt, smo izbrali najzanimivejše napovedi vrtnarskih trendov in jih strnili v tokratno temo meseca.

1. Vpliv podnebnih sprememb

Ste vedeli, da je bilo leto 2023 najbolj vroče leto vse od začetka merjenja temperatur? S podnebjem povezane naravne katastrofe so se povsod po svetu od leta 2000 povečale za kar 50 %. Zaradi podnebnih sprememb je ogrožen obstoj kar 25.000 živalskih vrst, strokovnjaki pa napovedujejo, da se bo do leta 2050 zaradi negativnih vplivov podnebja moralo preseliti več kot 200 milijonov ljudi. Če smo si pred leti še lahko zatiskali oči, so danes posledice podnebnih razmer tako zelo očitne, da jih preprosto ne moremo več spregledati. Čeprav se v politiki veliko govori o ukrepih, s katerimi bi lahko segrevanje ozračja ustavili, vidimo, da se v praksi naredi veliko premalo ali skoraj nič. Ob vsem tem, ko povprečen človek nima niti najmanjšega občutka nadzora, se v nas rojeva neke vrste ekoanksioznost, podzavesten strah pred okoljsko kataklizmo.

Zato da bi si zgradili vsaj majhen občutek nadzora in tako nekoliko omilili naš strah, se krepi naša individualna zavzetost za povečanje pozitivnega vpliva na podnebje. To je v resnici dobra novica, saj postajamo čedalje odgovornejši in tudi ekološko ter trajnostno vrtnarjenje postaja vse bolj prevladujoča praksa. Znanja o tem še vedno manjka, zato smo tudi v uredništvu naše revije odločeni, da vam predamo čim več praktičnih nasvetov, ki bodo usmerjeni v predstavljanje okolju prijaznih rešitev. Če se še niste odločili, da vaš vrt postane ekološka oaza brez pesticidov, fungicidov, mineralnih gnojil in drugih, za koristne organizme uničujočih sredstev, je zdaj res skrajni čas, da sprejmete to odločitev. Kot so zapisali pri Garden Media: »Prav vsakega od nas naj vodi trmasti in goreči optimizem. Za prihodnost se je vredno boriti.«

Poleg tega imamo stari vrtnarski mački še eno nalogo: nad ekološkim vrtnarjenjem navduševati mlade družine in tudi otroke na splošno. Ko s svojim vzorom in ljubeznijo do vrtnarjenja pri otrocih privzgojimo ljubezen ter spoštovanje do narave in okolja, naredimo morda celo največ za našo prihodnost. Kajti otroci so tisti, ki bodo s svojo miselnostjo in odločitvami ustvarjali prihodnost, mar ne?

2. Hortifuturizem

Trendi so se do zdaj pogosto naslanjali na nostalgijo, zdaj pa se to spreminja. Da bi se otepli strahu pred tem, kar nas čaka, si skušami predstavljati svetlečo prihodnost in razvoj znanosti nam tu ponuja največje upanje. Tako ni presenetljivo, da naša domišljija rada zaplava v znanstvenofantastične predstave, s tem pa so povezani tudi letošnji trendi.

Navdušuje nas ideja nad tem, da ... 

Celoten članek preberite vfebruarski izdaji REVIJE Rože& VRT!

vrtni trendi 2024

shutterstock