Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Narava, le za kanček preoblikovana

Stane Sušnik

Pogovor s krajinsko arhitektko Majo Lesjak je razkril marsikaj, česar pri večini drugih slovenskih krajinarjev ne bi slišali. Mežičanka je več let delala na avstrijskem Koroškem, kjer je pri urejanju vrtov marsikaj drugače kot pri nas. Ker ima tudi večletne izkušnje z oblikovanjem krajine na naši strani, so me zanimale primerjave med izkušnjami tu in tam.

Radoveden sem, kako se razlikujejo vrtovi na avstrijskem in slovenskem Koroškem?

V resnici gre za razliko v miselnosti ljudi. Smo sosedje, a smo si zelo različni. Pri naših sosedih se mi velikokrat zgodi, da želijo kopirati vrt, kakršnega ga imajo znanci, sosedje ali morda kdo, ki je vpliven v kraju. Vsakemu posebej moram razložiti, da se posamezni elementi lahko kopirajo oziroma vnesejo v njihovo, na novo zasnovano bivalno okolje, nikakor pa ni mogoče delati kopij, ker je vsak vrt unikat in ima svojo zgodbo, predvsem pa vključuje noto naročnika, saj je on uporabnik, jaz sem le ustvarjalka.

Lahko bi tudi rekla, da v Sloveniji prevladuje lastna izvedba, bodisi zaradi varčevanja bodisi zaradi prepričanja, da imamo ustrezno znanje. V Avstriji izvedbo predajo podjetju, zato so vrtovi izvedeni po načrtu, pri nas pa to ni pravilo. Po mojem pri nas lastniki želijo privarčevati pri izvedbi in se hkrati malo pohvaliti, da so to sami izvedli.

Zavedam se, da pri nas primanjkuje ustreznih izvajalcev, zato če prevzamem odgovornost za izvedbo vrta, imam pri nas veliko skrbi s koordiniranjem izvajalcev. Gradbeniki in vrtnarji so si v večini zelo različni in usklajevanje med njimi je ključno, sicer nikakor ne pridemo do začrtane rešitve. Pomanjkanje dobrih, kreativnih vrtnarjev, ki znajo tudi brati načrt, otežuje delo krajinarja. Sodelovanje vrtnarja in krajinarja je vendar ključno; krajinarji nikoli ne bomo vedeli toliko o rastlinah, kot vejo vrtnarji. Tudi sama sem dolgo iskala, da sem našla zanesljivega partnerja med vrtnarji.

Lahko pa rečem, da so izvajalci na tej strani meje boljši kot tisti na avstrijski strani. Morda to zveni čudno, a naši obrtniki so manjši, zato se z njimi lahko pogovorim o detajlih, ki so ključni in pri katerih so vključeni morebiti še drugi strokovnjaki, pri čemer sta koordinacija in njihovo sporazumevanje pomembna. V Avstriji so izvajalci večja podjetja, ki sicer gradijo velike objekte, zato delavci težje izvedejo zahtevnejša, manjša dela, ki so lahko butična in prefinjena.

V Avstriji se zgodi, da po izvedbi pridem na načrtovani vrt in vidim, da so na njem povsem druge rastline, kot pa sem jih predvidela v načrtu. Vrtnar je imel pač svojo vizijo vrta … Kar je zelo škoda, saj se s tem izgubi osrednja ideja vrta in naše delo je bilo zaman.

Da bi si pridobili zaupanje naročnika, nimate dovolj časa; pravzaprav morate že na prvem srečanju doseči, da vam bo naročnik zaupal ureditev vrta. Se strinjate?

V vseh letih svojega dela sem izkusila, da je večina mojih strank prišla v stik z menoj na osnovi ustnega izročila tistih, ki so mojemu delu že zaupali, kar zelo cenim. Moram priznati, da je morda v Sloveniji ...

Celoten članek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt /Zeleni raj.

Pogovor naslovna-sep21.jpg

Maja Lesjak

MK Visuals