Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Judeževec, drevo, ki cveti iz debla

Meta Pivec Šepic

Spomladi nestrpno čakamo, da se rastline zbudijo in nam s svojim cvetenjem dokažejo, da se zima poslavlja. Tiste, ki nas razveselijo s prvimi cvetovi, so tako še posebej dragocene in imajo v našem srcu prav posebno mesto. Ena od takšnih spomladanskih zvezdic je tudi judeževec, drevo, ki v bistvu cveti iz debla. Ga poznate?

Manjše drevo, ki spomladi zacveti kar iz vejic in debla, se imenuje judeževec. Ime naj bi dobilo po Judu Iškarijotu, ki se je zaradi izdajstva obesil na drevo. Bolj verjetno je, da so drevo poimenovali po območju, kjer v sestojih rastejo taka drevesa – po pokrajini z imenom Judaea, ki jo predstavljata današnji Izrael in Palestina.

Judeževec (Cercis siliquastrum) je manjše drevo oziroma večji grm. Doma je iz dežel Mediterana in Male Azije. Rodovna pestrost nam razodeva, da ta zanimiva in uporabna drevesa rastejo tudi v Severni Ameriki. Največja okrasna vrednost rodu so cvetovi, ki zacvetijo samo enkrat v letu, marca. Metuljasti cvetovi v roza odtenkih se odpirajo na tankih cvetnih pecljih, ki posamezno ali v šopkih poganjajo neposredno iz olesenelega dela drevesa. Temu pojavu pravimo kavliflorija.

Njegovi listi so dokaj veliki, okroglasti, bleščeče zeleni, jeseni rumeno obarvani in zelo dekorativni. Pri ameriških vrstah so nekoliko manjši in bolj izrazito koničasti (C. canadensis) ali celo srčasti (C. occidentalis). Za ameriške vrste je značilna večdebelna oziroma grmasta oblika.

Na vrtu zanje izberimo sončen prostor, tla lahko vsebujejo nekaj kalcija. Judeževec prenese tudi nekaj suše, vendar nas bo za dobro rastišče primerno nagradil z bujnejšim cvetenjem. 

Več o vzgoji in lastnostih judeževca pri nas preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

PP naslovna-mar21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock