Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Judeževec, drevo, ki cveti iz debla

Meta Pivec Šepic

Spomladi nestrpno čakamo, da se rastline zbudijo in nam s svojim cvetenjem dokažejo, da se zima poslavlja. Tiste, ki nas razveselijo s prvimi cvetovi, so tako še posebej dragocene in imajo v našem srcu prav posebno mesto. Ena od takšnih spomladanskih zvezdic je tudi judeževec, drevo, ki v bistvu cveti iz debla. Ga poznate?

Manjše drevo, ki spomladi zacveti kar iz vejic in debla, se imenuje judeževec. Ime naj bi dobilo po Judu Iškarijotu, ki se je zaradi izdajstva obesil na drevo. Bolj verjetno je, da so drevo poimenovali po območju, kjer v sestojih rastejo taka drevesa – po pokrajini z imenom Judaea, ki jo predstavljata današnji Izrael in Palestina.

Judeževec (Cercis siliquastrum) je manjše drevo oziroma večji grm. Doma je iz dežel Mediterana in Male Azije. Rodovna pestrost nam razodeva, da ta zanimiva in uporabna drevesa rastejo tudi v Severni Ameriki. Največja okrasna vrednost rodu so cvetovi, ki zacvetijo samo enkrat v letu, marca. Metuljasti cvetovi v roza odtenkih se odpirajo na tankih cvetnih pecljih, ki posamezno ali v šopkih poganjajo neposredno iz olesenelega dela drevesa. Temu pojavu pravimo kavliflorija.

Njegovi listi so dokaj veliki, okroglasti, bleščeče zeleni, jeseni rumeno obarvani in zelo dekorativni. Pri ameriških vrstah so nekoliko manjši in bolj izrazito koničasti (C. canadensis) ali celo srčasti (C. occidentalis). Za ameriške vrste je značilna večdebelna oziroma grmasta oblika.

Na vrtu zanje izberimo sončen prostor, tla lahko vsebujejo nekaj kalcija. Judeževec prenese tudi nekaj suše, vendar nas bo za dobro rastišče primerno nagradil z bujnejšim cvetenjem. 

Več o vzgoji in lastnostih judeževca pri nas preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

PP naslovna-mar21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock