Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Čarobnost jesenskih okrasnih zasaditev

dr. Sabina Šegula

Ljubitelji zasaditev v okrasnih posodah jeseni dobimo priložnost, da svojo kreativnost izrazimo v svežih zasaditvah, tokrat v aktualnem jesenskem motivu. Naj vam ponudimo nekaj zanimivih informacij, »vročih« napotkov in idej za navdih.

Narava se v tem delu leta poigrava s toplimi barvami in svoje slike riše v odtenkih od rumene do rjavo rdeče. Pa vendar se nekateri plodovi obarvajo tudi rožnato, vijoličasto ali celo belo. Tako imamo za jesenske zasaditve na voljo res veliko barv in različnih materialov.

Pri izbiri posod za nasade moramo upoštevati slog ambienta, v katerem bo zasaditev umeščena. Če imamo moderno zasnovan bivalni prostor, potem izberemo gladke moderne posode gladkih površin, lahko tudi v kombinaciji s kovinami. Če pa je naše okolje bolj tradicionalno podeželsko, potem izberemo rustikalne posode, pletene košare ali lesene posode.

Pri zasaditvah pazimo, da voda nemoteno odteka. Predvsem nikoli ne sadimo neposredno v posodo, če nima na dnu odprtin. Poleg tega na dno posode vedno dodamo nekaj kamenja ali glinopora, čez pa substrat, v katerega sadimo izbrane rastline.

Na trgu se pojavlja veliko novih sort okrasnih rastlin, ki v vrtnarijah in vrtnih centrih lepo cvetijo in imajo zanimive okrasne liste, vendar se nam lahko kaj kmalu zgodi, da nekatere od teh rastlin propadejo. Pri izbiri moramo namreč upoštevati, da je mnogo okrasnih rastlin uvoženih iz različnih krajev z milejšo zimo in zato pri nas ob nižjih temperaturah propadejo. Zato je najbolje, da se pred nakupom posvetujete, ali so rastline le pogojno prezimne in jih je treba v zimskem času dodatno zaščiti ali pa so odporne proti nizkim temperaturam in rastejo brez težav.

Več o jesenskih zasaditvah, s poudarkom na vresah in resah, preberite v novembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.
Zamisli naslovna-nov20.jpg

Naslovna slika

dr. Sabina Šegula