Izšla je nova številka!

Kutine

Sveže dišeče, na krožniku slastne!

Okrasimo naš dom!

Prazniki nas združujejo; praznično vzdušje, polno vonjav medenjakov, igre različnih svetlob in blišča nas popelje v brezskrbni svet domišljije.

Vrt Irene Polanec

Kakšen je vrt priznane likovne umetnice, ki je z dušo predana vrtnarjenju?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Zeleni pomol, ki se spušča v morje trt

Katja Željan

Na vrtu Mei in Zorana Podgornika iz Malovš najprej začutiš njegovo zeleno podobo, povezanost z naravo in mediteranski značaj, ki so ga ob našem obisku najbolj poudarjali sivka, smilj, rožmarin in gredice s pušpanom.

Slednje spominjajo na stare gartlce, a so urejene na sodobnejši način, hkrati pa so osrednji motiv njune zelene oaze, ki povezuje hišo z vrtom. Lastnika imata namreč izostren čut za stavbno dediščino in stavbarsko tradicijo, kar sta želela prenesti tudi na vrt. Uspelo jima je naravnost odlično. 

»V življenju greš skozi različna obdobja in nekaj podobnega velja tudi za gradnjo in urejanje okolice doma. V nekem obdobju sva si tako rekla, da si želiva urediti okolico hiše kot njen sestavni del. Za vrt sva zasnovala smernice, zelo dobro sva vedela, kaj nama je všeč, hkrati pa sva želela ohraniti občutek intimnega zunanjega prostora,« o začetku izjemno zanimive zgodbe urejanja vrta, ki je v osrčju Vipavske doline brez najmanjšega dvoma nekaj posebnega, pravi njegov lastnik Zoran Podgornik.

Skupaj z ženo Mei sta ob pomoči arhitektke Ines Bonutti in oblikovalke Orjane V. Grbac zasnovala čudovit koncept vrta. »Arhitektki in oblikovalki sva dala proste roke in le nekaj preprostih napotkov za ureditev vrta, delo pa sta izpeljali odlično,« je prepričan sogovornik. Kot dodaja njegova soproga Mei, si je želela mediteranskega vrta, kjer človek začuti zeleno površino in povezanost z naravo. »Da lahko tu dihaš z naravo in družino ter se sprostiš, je zame največja prednost vrta. Seveda vsega naenkrat ne moreš narediti, zato se je naš vrt razvijal počasi in postopoma,« priznava.

Vrt Mei in Zorana Podgornika predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/oktober 2017), ki je izšla 18. septembra 2017.

Katjuša Karlovini