Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Predpriprave za lepe poletne šopke iz domačega cvetja

dr. Sabina Šegula

Na prejšnjih straneh smo se posvetili dišečim rožam za rezano cvetje, v tem prispevku pa bomo malce več povedali o tem, kako na vrtu ustvariti primerne razmere za gojenje sezonskega poletnega cvetja. Kajti če želimo imeti poleti lepe šopke, mora biti domače cvetje zdravo, v dobri kondiciji in čim dlje trajajoče.

Priprava za poletne šopke se začne s pravilno pripravo grede. Prst, ki jo v svojem vrtu poberemo s tal, se nam zdi vsakdanja in nepomembna, vendar je to eden od čudežev narave, ki omogoča našim rastlinam, da nas razveseljujejo s svojimi čudovitimi cvetovi in plodovi. Tla sestavljajo rudninski delci, organske snovi, zrak in voda. Te elemente v tleh lahko opišemo s talno strukturo ali talno teksturo. Struktura nam pove, kako so delci v tleh združeni. Lahko so grudice, ploščice ali mrvice. Najboljša struktura je grudičasta, kjer so grudice velike kot zrna graha. To omogoča, da so v tleh večji prostorčki – pore, v katerih se lahko zadržuje več zraka. Talna tekstura pa se nanaša na razmerja različno velikih rudninskih delcev, ki so zastopani v tleh. Propustna tla imajo grobo teksturo, drobni delci pa so značilni za težka glinena tla. Vrtnarji smo najbolj veseli, če imajo naša tla v vrtu teksturo nekje vmes, med tema skrajnostma. Taka tla imenujemo ilovnata in so idealna za vrt. Ta tla imajo zadostno odcednost, ki v obdobjih močnega deževja preprečuje zastajanje vode v vrhnji talni plasti.

Spoznajmo svoja tla

Voda v tleh odločilno vpliva na življenje rastlin in na talni živi svet, saj prenaša tudi hranilne snovi. Najbolje se vpije v humus. Zrak je nujno potreben za rastline in organizme v tleh, pomembne pri razkroju organskih snovi, ki se spremenijo v hranila. Rudninski delci nastanejo s preperevanjem matične podlage, in od tega je odvisno, ali imamo v tleh prod in kamenje, grobi pesek, drobni pesek ali glino. Rodovitna tla vsebujejo najmanj pet odstotkov organskih snovi, ki jih sestavljajo živi, mrtvi in razkrojeni živalski in rastlinski organizmi.

Kot vidite, so tla kar precejšnja skrivnost, in če se kakšno razmerje v tleh podere, moramo tla spomladi dodatno oskrbeti z ustreznimi dodatki in tehnikami obdelave. Kako pa ugotovimo, ali so naša tla ustrezna ali ne?

Najprej na vrtu opravimo preizkus z opazovanjem. Na dan, ko so tla vlažna, opazujemo, ali je na enem kvadratnem metru 30 ali več drobnih oz. debelih kamnov. Če ugotovimo, da imamo res veliko kamenja, so tla kamnita. Taka tla imajo prednost, ker so odcedna, in spomladi večinoma dovolj suha za obdelavo zgodaj spomladi. Njihova glavna pomanjkljivost pa je, da se poleti hitro izsušijo. Pred saditvijo rastlin moramo torej pobrati večje kamenje, poleg tega potrebujejo veliko preperelega gnoja, komposta ali drugih gnojil, saj se hranilne snovi vsako leto zlahka izperejo. Te hranilne snovi vkopljemo tik pod površje in prekopavamo plitko.

Pri opazovanju, kakšna tla imamo, bodimo pozorni tudi na plevele. Če so tla prekrita z mahom v kombinaciji s šaši, so tla slabo odcedna. Urediti moramo drenažo oz. odtok odvečne vode. Taka tla izboljšamo s prekopavanjem na dvojno globino. S prekopavanjem razbijemo zbito talno plast in tako omogočimo odtekanje vode.

Pleveli, kot so kislice, marjetice, trpotec ali plazeča pirnica, so kazalniki kislih tal. V takih tleh uspevajo rododendroni, azaleje, vresje in ameriške borovnice, skratka, vse rastline, ki za uspešno rast potrebujejo tla s pH-jem, nižjim od 7. Če pa bi hoteli ...

Celoten članek preberite vmajski izdaji revije Rože & vrt,ki je izšla 15. aprila 2024.

rože

sabina šegula