Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Delikatesne poslastice iz divjih špargljev

Slavica Smrdel

Vsako leto se vedno znova veselim prvih poganjkov divjih špargljev. Najboljše najdemo v slovenski Istri, na Krasu, v Vipavski dolini in na Goriškem. Lahko rečemo od Krasa pa vse do morja, dobra novica pa je, da jih boste najverjetneje že zelo kmalu lahko sadili tudi v svojem vrtu, saj je slovenska žlahtniteljica Mojca Rehar Klančič vzgojila sadike, ki so primerne tudi za celinsko podnebje. A o tem kdaj drugič … Tokrat pa se posvetimo slastnim jedem, ki jih lahko pripravimo iz te izjemne dobrote narave.

Sezona divjih špargljev je zelo kratka, začne se v aprilu in traja do junija. Vrhunec sezone nabiranja divjih špargljev je okrog prvomajskih praznikov. Lahko rastejo tudi zgodaj spomladi, v zelo sončnih legah lahko nabiramo šparglje celo že sredi februarja. Najdemo jih na najtežje prehodnih krajih, v zaraščenih dolinah in ob potokih, pogosto so na obronkih gozda in v družbi robid ter šetraja. Ko zrastejo in niso več primerni za uživanje, imajo divji šparglji zelo lepe zelenkaste liste, ki jih lahko uporabimo v dekoracijah za različno sveže rezano cvetje in šopke.

Ko jih nabiramo, mladih špargljev nikoli ne režemo pri tleh, ampak jih odtrgamo na mestu, kjer se lepo lomijo. Poganjki so zelo tanki, bistveno tanjši od gojenih. Zaradi svoje nežnosti divji šparglji zelo slabo prenašajo transport in skladiščenje. Najboljši so nabrani v zgodnjih jutranjih urah. Če nabranih špargljev ne moremo uporabiti takoj, jih bomo sveže in čvrste najbolje shranili tako, da jih zavijemo v vlažno krpo in položimo v predal za zelenjavo v hladilniku. Rok uporabe tako shranjenih špargljev je tri dni.

Divje šparglje operemo v tekoči vodi, posušimo, olesenele dele odstranimo in uporabimo za fond ali zalivanje rižot, juh … To vodo lahko uporabimo tudi kot tonik za spiranje obraza. Divjih špargljev nikoli ne pustimo v vodi, saj tako izgubijo svoje najboljše sestavine in barvo. So prava delikatesna zelenjava, imajo zelo intenziven in grenak okus ter so močnejši od gojenih. Užitni so vsi deli rastline, od korenine do stebelca in semena. Lahko jih uporabimo tudi za pripravo čajev.

Najboljši so sveži, uporabljamo tudi zamrznjene, konzervirane ali posušene. Nekateri kuharski mojstri povežejo šparglje v šopek in ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 15. aprila 2024.

Značke: šparglji, kulinarika

šparglji

shutterstock