Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Domači jägermeister za zdravje po kapljicah

C.U.

Najbrž ni nikogar, ki ne bi vsaj slišal za jägermeister. Malce je sladek, malo pogreni, a je vseeno zelo prijetnega okusa. Pijemo ga kot aperitiv ali po obilnem obroku kot digestiv. Vsebuje znana zdravilna zelišča in začimbe, zato je tudi zdravilen. Če ste tudi vi navdušeni nad jägermeistrom, vas izzivamo, da si ga letos pripravite kar iz domačih zelišč. Tak bo najslajši, poleg tega pa boste vanj vložili tudi svojo energijo, zato bo še toliko bolj zdravilen in okrepčilen.

Originalni jägermeister je narejen iz kar 56 zelišč in začimb. Receptura je seveda dobro varovana poslovna skrivnost, ki datira v leto 1935. Nastala je v kraju Wolfenbüttel v Nemčiji in se še danes uporablja v nespremenjeni obliki.

Za domačo različico kroži več receptur, navadno pa ne vsebujejo ravno vseh 56 zelišč. Toda to še ne pomeni, da domači liker ni prav tako dober, zagotovo pa je prav toliko, če ne še bolj, zdravilen od tistega, ki ga lahko kupimo v trgovini. Če ga boste delali sami, je seveda edino logično, da se osredotočite na zelišča, ki jih lahko najdete v domači okolici, morda na kakšnem nedeljskem gorskem izletu in seveda na domačem vrtu. A to ne bo bliskovit projekt, ki bi ga lahko dokončali čez noč … Ker zelišča cvetijo v različnih obdobjih, računajte na to, da jih boste nabirali vso naslednjo sezono. Če začnete zdaj, bo liker pripravljen sredi decembra.

Zeli lahko začnemo nabirati že marca, ko so na vrsti trobentice, nato pa nadaljujemo vse do novembra, ko kot zadnje poberemo zrele brinove jagode. Ko smo tako ves čas na preži za dopolnjevanje naše zaloge, se sproti zabavamo in veselimo uresničenega dolgoročnega načrta. Pri tem seveda ni odveč poudariti, da vedno nabiramo le rastline, ki jih na videz dobro poznamo; če o kateri nismo prepričani, se raje odpravimo k zeliščarju in jo kupimo pri njem. Najlažje pa je seveda pri tistih, ki nam rastejo v vrtu. Ponje nam ni treba daleč, poleg tega pa smo že ob nakupu semena podučeni, katero rastlino bomo imeli pred seboj. Odlična rešitev je, da oblikujemo kar zeliščno gredico, na njej pa ne pozabimo označiti tudi, kje bomo kaj posadili. Če smo morda pri kakšni rastlini pozni in zamudimo idealni čas nabiranja, obstaja tudi rešitev – odpravimo se lahko na lege z višjo nadmorsko višino, kjer rastline z vegetacijo navadno zamujajo več kot mesec dni.

Katera so torej zelišča in druge zeli, ki jih potrebujemo za domači jägermaister? Najlažje je, če naredimo kar seznam in v njem označimo, katere dele nabiramo kdaj.

1. Trobentica (Primula vulgaris) – marca nabiramo cvetove, marca in tudi aprila še liste.

2. Vijolica (Viola odorata) – cvetove nabiramo v marcu in aprilu.

3. Marjetica (Bellis perennis) – cvetove nabiramo od marca do oktobra.

4. Pljučnik (Pulmounaria officinalis ) – cvetove nabiramo v marcu in aprilu.

5. Ananasov žajbelj (Salvia elegans) – cvetove in liste nabiramo od marca do maja.

6. Regrat (Taraxacum officinalis) – aprila nabiramo cvetove.

7. Divja češnja (Prunus avium) – v aprilu in maju nabiramo cvetove.

8. Ozkolistni tropotec (Plantago lanceolata) – liste nabiramo od aprila do septembra.

9. Robida ...

Celoten članek preberite vaprilski izdaji revije Rože &vrt, ki je izšla 18. marca 2024.

pljučnik

shutterstock