Tudi to
Osvežilno spomladansko razstrupljanje z regratom in divjim drobnjakom
Pomlad je idealen čas, da telo pripravimo na nove zmage. Po težki in maščobno navadno bogati zimski hrani je prav, da se naše celice osvežijo in se znebijo naloženih toksinov. Na to nas opozarja tudi narava sama, tako da nas zalaga z dvema nadvse zdravima očiščevalnima rastlinama, ki ju lahko naberemo kar na popoldanskem sprehodu. O tem, da je regrat izredno koristen za naše telo, verjetno čivkajo že ptički na veji, malce manj pa mogoče poznamo divji drobnjak, ki ga najdemo tudi pod imenom vinograjski luk. Da vas spodbudim k nabiranju in uživanju, vam poleg predstavitve vseh koristi ponujam še recepta za hitro uporabo in slastne užitke.
Spomladanski regrat
Po dolgi in hladni zimi se vedno razveselimo daljših in toplejših spomladanskih dni, ko se z veseljem odpravimo v naravo in občudujemo prve spomladanske rastline ter cvetlice, ki nas razveseljujejo s svojimi živimi barvami in nežnimi cvetovi. Med njimi je seveda tudi regrat, ki že zgodaj spomladi požene svoje značilne, nazobčane zelene liste. Prav spomladanski regrat uvrščamo med t. i. super živila.
Regrat je sicer ena izmed najbolj razširjenih rastlin pri nas, raste pa na travnikih in v krtinah, pa tudi na obronkih gozda in je samonikla rastlina. Zaradi svoje značilne grenčice vzbuja tek, pospeši prebavo in je odličen za spomladansko čiščenje telesa. Uporabni so vsi njegovi deli: listi, cvetovi in korenine. Poznamo več vrst, tudi gojenega, ki ima malo večje liste in ni tako grenak. Menim, da ga je v naravi dovolj za vse ljubitelje sprehodov in strastne nabiralce. Najrajši nabiramo liste, ki jih uporabimo za solato. Prav tako lahko nabiramo tudi mlade cvetove v popkih, ki lahko nadomestijo kapre. Iz regratovih cvetov lahko pripravimo marmelado, jih vlagamo v olje ali naredimo regratov med. Korenine regrata so nekoč sušili in kakor cikorijo uporabili kot nadomestek za kavo.
V kulinariki je regrat vedno dobrodošel, iz listov lahko naredimo pesto ali juho, jih uporabimo v solati ali kot prilogo glavnim jedem. Regrat zelo radi kombiniramo s šparglji, koprivo, mlado čebulo, krompirjem, fižolom, lečo in čičeriko. Najbolj priljubljena regratova solata je s panceto, krompirjem in jajcem, čeprav domišljija pri uporabi regrata ne pozna meja.
Regratova solata z jajčno omako
Sestavine:
300 g očiščenega regrata
100 g kuhanega rjavega fižola
80 g krompirja