Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Božična krasitev bazilike svetega Petra v Vatikanu 2023

Dr. Sabina Šegula

Tudi letos je naša zvesta avtorica in izjemna strokovnjakinja za floristiko, dr. Sabina Šegula, vodila dela pri božični dekoraciji v Vatikanu. Z nami je delila nekaj utrinkov te izjemne izkušnje, katere rezultat vsako leto občuduje več sto tisoč obiskovalcev. Sabina, najlepša hvala, da smo lahko del te zgodbe, in veliko uspehov še naprej v prihodnosti!

»Celoten projekt se je začel s korespondenco veleposlaništva Republike Slovenije pri Svetem sedežu, za kar se vsi lepo zahvaljujemo.

Letošnja božična krasitev bazilike svetega Petra v Vatikanu je bila nekoliko drugačna. Leta 2018, po božični dekoraciji, ki smo jo ustvarili po zamislih vrtnarjev in cvetličarja iz vatikanske vrtnarije, so me prosili, ali bi naredila idejni načrt za velikonočno dekoracijo 2019. Rezultat je bil odličen in tako je sledilo naslednje povabilo, da bi pripravila tudi načrt za božično dekoracijo. Ob tej priložnosti sem pomislila, da imamo v Sloveniji tudi gojitelje domačih božičnih zvezd, in od takrat se Slovenija ob božiču predstavlja v baziliki svetega Petra tudi s slovenskimi božičnimi zvezdami.

Pri oblikovanju idej za božično dekoracijo sem bila prvič malo bolj drzna in predlagala dekoracijo v beli, krem, zlati in zeleni barvni kombinaciji. Z obliko so bili takrat zadovoljni, vendar smo dekoracijo malo spremenili, saj sem morala še vedno upoštevati tradicionalne barve, to pa pomeni, da je bila do zdaj za božič vedno prisotna rdeča barva. Tako je bilo tudi letos, ko sem želela malo manj rdeče barve, saj prostor bazilike ponuja v ozadju oltarja pravo paleto peščenih odtenkov do zlate. Tako sem kljub tradicionalnim pogledom na dekoracijo pripravila dva predloga, od katerih je bil en rahlo drugačen, saj je bil koncept celotne božične dekoracije v odtenkih bele, rumenkasto kremne zlate in zelene barve. Najprej je bil sprejet koncept, ki je vseboval rdečo barvo – rdeče vrtnice in kremno bele božične zvezde z nekaj dodanih rahlo pisano rdečih. Deset dni pred odhodom pa je prišla vest, da so po daljšem razmisleku vseeno sprejeli koncept brez rdeče barve.

Tokrat so slovenske božične zvezde iz Vrtnega centra Gozdnega gospodarstva Novo mesto, kjer so jih po dogovoru že skrbno pripravili za na pot. Tako so v vrtnariji pripravili skupno 350 belih in kremno rumenih božičnih zvezd za dekoracijo ter 50 rdečih božičnih zvezd, ki so bile za darilo po vatikanskih uradih, prostorih papeža Frančiška, kardinalu Rodetu, veleposlaniku pri Svetem sedežu RS in vrtnarjem iz vatikanske vrtnarije.

Priprave so stekle, v vrtnarijo so dostavili tudi 32 metrov posebnih ekoloških cvetličarskih podlag, ki jih je sponzoriralo podjetje Smithers Oasis. Podlage so narejene po moji inovativni zamisli, sama sem narisala načrt za izdelavo. Podlage so dolge 1 meter in imajo štiri odprtine za lončke pod kotom 45 stopinj. Božične zvezde imajo svoje okrasne ovršne liste na vrhu rastline, zato jih je treba v dekoraciji za Berninijeve stebre nagniti. Posebej so bili dodani leseni podstavki.

20. december 2023 je bil dan, ko se je tovornjak z božičnimi zvezdami, posebnimi cvetličarskimi podlagami in tetinimi vejami avtohtone sorte modre frankinje, stare 43 let, podal na pot. Isti dan se je petčlanska slovenska ekipa v zgodnjih jutranjih urah odpeljala proti Trstu, ob 7. uri pa smo že bili na vlaku proti Rimu. Poleg mene in Petra Ribiča sta šla na pot predstavnika GG Novo mesto Tatjana Brulc in Stanko Bele ter Andreja Bartolj Bele iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Andreja Bartolj Bele je tudi kandidatka izobraževanja v Floweracademy.si in se pod mojim mentorstvom pripravlja na drugo stopnjo mednarodnega florističnega izpita FlorCert.

Ideja letošnje božične dekoracije je drugačna tudi zato, ker so bile prvič dodane eševerije, ki jih je sponzoriralo podjetje Amigo Plant iz Nizozemske. Zaradi drugega koncepta so bile eševerije pobarvane z belo barvo na okolju prijazni vodni osnovi v treh velikostih. Te tolstolistnice so nadomestile bele vrtnice v dekoraciji Berninijevih stebrov ter dopolnile dekoracijo glavnega oltarja.

Pomembna novost je bila tudi dekoracija balkona, od koder papež podeljuje blagoslov urbi et orbi. Božične dekoracije so bile vedno nameščene na vogale balkona, nizke in preproste. Lani so se odločili za spremembo in je bila dekoracija višja, tako da sem lahko uporabila svoje idejne načrte, pa vendar je bila najprej načrtovana dekoracija v vogalih balkona. Toda ko so vrtnarji nameščali dekoracijo na balkon, so ugotovili, da bi bilo bolje spremeniti koncept. Tako so mi letos dovolili, da je bila dekoracija ravna in spredaj. Hkrati so v celoti potrdili izbor materialov in celoten idejni načrt. S pomočnico Andrejo sva pri izdelavi dekoracije uporabili več kot sedem različnih tehnik pritrjevanja materialov. Tokrat sva s Petrom zaradi pravilnega nameščanja dekoracij 25. decembra z vrtnarji odšla na balkon že ob 8. uri. Nepozabni trenutki so bili, ko je bila dekoracija nameščena in smo se lahko ob njej še fotografirali. To je bilo še zadnje dejanje, ko smo vse pripravili za blagoslov urbi et orbi.

Naj povem, da s Petrom Ribičem že od leta 2013 sodelujeva pri božični krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu in vselej je bila v dekoraciji rdeča barva. Tokrat pa je prav njena odsotnost pomenila nov koncept, s katerim se je dekoracija spremenila v pravo harmonijo glamurja, ki se je zlil s prostorom. Vsi smo jo občudovali in bili presenečeni nad tem, da imamo popolnoma enake občutke.

Ko sem se zazrla v končano dekoracijo, ki je bila tako lepo umirjena, harmonična in hkrati izjemno glamurozna, sem začutila močno energijo. Svetloba, ki se je odbijala od pozlate, je pogled usmerila v ozadje oltarje, kjer je podoba svetega Duha – golobica. Barve celotne notranjosti so se zlile z barvami dekoracije.

Slovenska ekipa je s ponosom zastopala Slovenijo, pokazali smo, da imamo znanje in spoštovanje, da lahko sodelujemo pri takem projektu. Vrtnarji so poskrbeli za to, da so za fotografiranje končnega rezultata posebej za nas za nekaj minut prižgali vse luči – in takrat je zasijalo. Ponosno smo stali pred oltarjem in bili seveda zadovoljni s svojim delom.

Leto 2023 je bilo zame osebno izjemno uspešno. Ne le, da so moji kandidati uspešno opravili mednarodne izpite iz cvetličarstva, da smo tako uspešno zaključili predstavitev Slovenije v Vatikanu, ampak sem to leto na Švedskem v dvorani, kjer podeljujejo Nobelove nagrade, prejela diplomo Masterflorist. Tako sem poleg diplome Master Floral Design, ki sem jo pred leti dobila na Nizozemskem v zasebnem sektorju, dodala še eno potrditev znanja. Rezultati vsega skupaj pa so uspešno izpeljani projekti. V pogovoru so mi vrtnarji zaupali, da so se pogovarjali s številnimi zaposlenimi v Vatikanu in vsi so opazili, da so dekoracije iz leta v leto boljše. Vesela sem, da svoje znanje lahko delim brez meja.«

Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

božična okrasitev vatikana

sabina šegula