Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

V prvi bojni vrsti

Urša Gajšek

Ptice imajo na naših vrtovih in v sadovnjakih zelo pomembno vlogo. Ne samo da nam ob delu s svojim petjem in bližino krajšajo čas ter blagodejno vplivajo na naše počutje, temveč tudi ohranjajo naravno ravnovesje.

Ptice zelo vestno odstranjujejo škodljivce z naših vrtov in so veliko bolj učinkovite kot številni insekticidi, ki so škodljivi za okolje ter uničujejo tudi druge koristne organizme. Velika prednost plenjenja s strani ptic v primerjavi z insekticidi pa je tudi, da se prehranjujejo tako z ličinkami kot odraslimi osebki. Tako prekinejo razvojne stadije škodljivcev na naših vrtovih in so veliko bolj učinkovite kot insekticidi, ki so navadno specifični za posamezno vrsto škodljivca in zatirajo le osebke v določeni fazi razvoja, dodatno pa neselektivno uničujejo žuželke, tudi tiste, ki so koristne.

Večina ptic, ki jih srečamo na naših vrtovih, se v celoti ali vsaj deloma prehranjuje z žuželkami. Še posebej v času gnezditve tako »pospravijo« izjemno veliko gosenic in različnih odraslih žuželk, ki bi nam sicer povzročale škodo. Študije so pokazale, da par velike sinice med gnezdenjem ulovi tisoč gosenic na dan. Isto število muh in mušic pa v enem dnevu poje vsaka lastovka. Ptice so glavni naravni sovražniki žuželk, zato skoraj ni pretirano trditi, da bi »gazili« med žuželkami, če bi ptice izginile.

Žuželke so glavna hrana žužkojedih vrst ptic, kot so šmarnica, kmečka lastovka in pogorelček. Z njihovo pomočjo prihranimo svoj dragoceni čas, ki bi ga sicer porabili za zatiranje škodljivcev, dodatno pa nam pomagajo pri zdravi hrani, saj nam v boju proti škodljivci ni treba uporabljati insekticidov.

Ptice pa niso v prvi bojni vrsti le proti žuželkami, temveč so izjemni pomočniki pri zatiranju škodljivcev, kot so polži in voluharji. Izkažejo se tudi pri zatiranju plevela.

Cikovt je ena izmed vrst, ki ga na naših vrtovih lahko pogosto opazimo stikati za polži, poljski vrabci pa pogosto stikajo za semeni plevelov.

Ena izmed ptic, ki zatira voluharje, je postovka. Pogosto jo opazimo, ko »lebdi« v zraku in opreza za njimi, saj so njena najljubša hrana.

Kdaj ptice postanejo »škodljivci«?

Včasih se nam zdi, da nam ptice na vrtovih naredijo več škode kot koristi. Zakaj pride do tega? 

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 18. aprila 2022!

Značke: ptic, pomoč-ptic

Lišček na ščetici

shutterstock