Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zdravje s spomladanskega krožnika

Slavica Smrdel

Narava nas spomladi obdari z bogato izbiro »divjih« super živil, ki jih lahko naberemo kar na popoldanskem sprehodu. Eno izmed njih je čemaž. Poznamo ga tudi pod imenom divji česen, v naravi pa ga je povsem dovolj za vse, ki ga radi nabiramo. Je res pravo super živilo, saj blagodejno vpliva na naše telo, čisti prebavno in dihalno pot, čisti kri in deluje antiseptično, spodbuja delovanje žlez … Uporabni in užitni so vsi deli rastline, listi, popki, cvetovi in gomolj. Z vsemi svojimi super lastnostmi je seveda zelo priljubljen tudi v kulinariki. Iz njega lahko pripravimo celo paleto jedi: različne namaze, pesto, narastke, kiš pite, cmoke, juhe … Namesto česna ga lahko svežega narežemo tudi v solato. Zelo dobri so posušeni listi čemaža, saj mu tako podaljšamo rok trajanja in uporabnosti.

Čemažev pesto

Potrebujemo:
100 g svežih čemaževih listov

150 ml oljčnega olja

70 g mandljev ali pinjolov

50 g sira parmezan

Priprava: Oprane sveže liste čemaža narežemo in damo v mešalnik, dodamo oljčno olje, na koncu pa še mandlje ali pinjole in parmezan. Vse skupaj premešamo v homogeno maso in shranimo v steklen kozarec.

Čemažev namaz s semeni

Potrebujemo:
100 g mletih bučnih in sončničnih semen

20 g sesekljanih mandljev

30 g sesekljanih orehov

150 m navadnega jogurta

70 g skute ali sira feta

1 veliko žlico sesekljanega čemaža

sol, poper

Priprava: ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 18. aprila 2022!

-

Slavica Smrdel