Tudi to
Zdravje s spomladanskega krožnika
Narava nas spomladi obdari z bogato izbiro »divjih« super živil, ki jih lahko naberemo kar na popoldanskem sprehodu. Eno izmed njih je čemaž. Poznamo ga tudi pod imenom divji česen, v naravi pa ga je povsem dovolj za vse, ki ga radi nabiramo. Je res pravo super živilo, saj blagodejno vpliva na naše telo, čisti prebavno in dihalno pot, čisti kri in deluje antiseptično, spodbuja delovanje žlez … Uporabni in užitni so vsi deli rastline, listi, popki, cvetovi in gomolj. Z vsemi svojimi super lastnostmi je seveda zelo priljubljen tudi v kulinariki. Iz njega lahko pripravimo celo paleto jedi: različne namaze, pesto, narastke, kiš pite, cmoke, juhe … Namesto česna ga lahko svežega narežemo tudi v solato. Zelo dobri so posušeni listi čemaža, saj mu tako podaljšamo rok trajanja in uporabnosti.
Čemažev pesto
Potrebujemo:
100 g svežih čemaževih listov
150 ml oljčnega olja
70 g mandljev ali pinjolov
50 g sira parmezan
Priprava: Oprane sveže liste čemaža narežemo in damo v mešalnik, dodamo oljčno olje, na koncu pa še mandlje ali pinjole in parmezan. Vse skupaj premešamo v homogeno maso in shranimo v steklen kozarec.
Čemažev namaz s semeni
Potrebujemo:
100 g mletih bučnih in sončničnih semen
20 g sesekljanih mandljev
30 g sesekljanih orehov
150 m navadnega jogurta
70 g skute ali sira feta
1 veliko žlico sesekljanega čemaža
sol, poper
Priprava: ...
Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 18. aprila 2022!