Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zdravje s spomladanskega krožnika

Slavica Smrdel

Narava nas spomladi obdari z bogato izbiro »divjih« super živil, ki jih lahko naberemo kar na popoldanskem sprehodu. Eno izmed njih je čemaž. Poznamo ga tudi pod imenom divji česen, v naravi pa ga je povsem dovolj za vse, ki ga radi nabiramo. Je res pravo super živilo, saj blagodejno vpliva na naše telo, čisti prebavno in dihalno pot, čisti kri in deluje antiseptično, spodbuja delovanje žlez … Uporabni in užitni so vsi deli rastline, listi, popki, cvetovi in gomolj. Z vsemi svojimi super lastnostmi je seveda zelo priljubljen tudi v kulinariki. Iz njega lahko pripravimo celo paleto jedi: različne namaze, pesto, narastke, kiš pite, cmoke, juhe … Namesto česna ga lahko svežega narežemo tudi v solato. Zelo dobri so posušeni listi čemaža, saj mu tako podaljšamo rok trajanja in uporabnosti.

Čemažev pesto

Potrebujemo:
100 g svežih čemaževih listov

150 ml oljčnega olja

70 g mandljev ali pinjolov

50 g sira parmezan

Priprava: Oprane sveže liste čemaža narežemo in damo v mešalnik, dodamo oljčno olje, na koncu pa še mandlje ali pinjole in parmezan. Vse skupaj premešamo v homogeno maso in shranimo v steklen kozarec.

Čemažev namaz s semeni

Potrebujemo:
100 g mletih bučnih in sončničnih semen

20 g sesekljanih mandljev

30 g sesekljanih orehov

150 m navadnega jogurta

70 g skute ali sira feta

1 veliko žlico sesekljanega čemaža

sol, poper

Priprava: ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 18. aprila 2022!

-

Slavica Smrdel