Tudi to
Kulinarika in vrtnice
Sem velika oboževalka in ljubiteljica vrtnic. Zdaj se je začela sezona njihovega cvetenja in temu omamnemu vonju se preprosto ne morem upreti. Tudi v kulinariki ne …
Vrtnice so imele v zgodovini zelo široko uporabo. Že od nekdaj so jih uporabljali za odišavljanje prostorov, kopeli, zakrivanje neprijetnega telesnega vonja, izdelovanje različnih kozmetičnih pripomočkov in parfumov ter v zdravilstvu. Znano je, da jih v številnih delih sveta spoštujejo kot univerzalno zdravilo, saj vrtnice pomirjajo, zavirajo različna vnetja in nasploh delujejo na človekovo telo zelo blagodejno in pomirjevalno.
Prav tako nam je dobro znana tudi široka uporabnost vrtnic in njihovih cvetov v kulinariki. Trendi se sicer v kulinariki, podobno kot pri modi, čez čas spreminjajo, vedno pa mora navdih izhajati iz misli na zdravo in uravnoteženo prehrano, upoštevati mora letne čase in temu primerno tudi snovati jedi ter recepte. Domišljija pri uporabi vrtnic v kulinariki ne pozna meja, lahko se neskončno poigravamo z različnimi barvami, oblikami in vonji teh čudovitih cvetov.
Številni narodi z vrtnicami pripravijo celotne menije, cvetove vrtnic obogatijo s soljo, sladkorjem in celo kakavom. Še posebej se pri različnih vrstah vrtnic cenita njihov vonj in posebna aroma, s katero nas privlačijo in osvajajo. Nekatere imajo vonj po sadju, kot na primer ananas, banana ali marelica, spet druge nas nežno pobožajo z vonjem maline, vanilje ali medu … Iz izkušenj lahko povem, da imajo vrtnice rumene ali oranžne barve vonj po sadju, rdeče imajo bolj močan in izrazit vonj, bele vrtnice pa dišijo bolj po citrusih. Vabim vas, da skupaj pripravimo nekaj mojih priljubljenih jedi, v katerih je vrtnica kraljica krožnika.
Pita s skuto, jagodami ali malinami in vrtnicami
POTREBUJEMO:
Za testo:
3 drobna jajca
150 g drobtinic piškotov
200 g pretlačene skute
40 g sesekljanih mandljev
40 g sladkorja
vaniljev sladkor
1 jušno žlico kandiranih pomaranč
1 kavno žličko pecilnega praška
Rum
Za nadev:
250 g pretlačene skute
1 jušno žlico sladkorja
Za preliv:
400 g svežih malin ali jagod
manjši šopek dišečih vrtnic
sladkamo po želji in okusu
PRIPRAVA:
Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo pretlačeno skuto, ...
Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!