Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Kulinarika in vrtnice

Slavica Smrdel

Sem velika oboževalka in ljubiteljica vrtnic. Zdaj se je začela sezona njihovega cvetenja in temu omamnemu vonju se preprosto ne morem upreti. Tudi v kulinariki ne …

Vrtnice so imele v zgodovini zelo široko uporabo. Že od nekdaj so jih uporabljali za odišavljanje prostorov, kopeli, zakrivanje neprijetnega telesnega vonja, izdelovanje različnih kozmetičnih pripomočkov in parfumov ter v zdravilstvu. Znano je, da jih v številnih delih sveta spoštujejo kot univerzalno zdravilo, saj vrtnice pomirjajo, zavirajo različna vnetja in nasploh delujejo na človekovo telo zelo blagodejno in pomirjevalno.

Prav tako nam je dobro znana tudi široka uporabnost vrtnic in njihovih cvetov v kulinariki. Trendi se sicer v kulinariki, podobno kot pri modi, čez čas spreminjajo, vedno pa mora navdih izhajati iz misli na zdravo in uravnoteženo prehrano, upoštevati mora letne čase in temu primerno tudi snovati jedi ter recepte. Domišljija pri uporabi vrtnic v kulinariki ne pozna meja, lahko se neskončno poigravamo z različnimi barvami, oblikami in vonji teh čudovitih cvetov.

Številni narodi z vrtnicami pripravijo celotne menije, cvetove vrtnic obogatijo s soljo, sladkorjem in celo kakavom. Še posebej se pri različnih vrstah vrtnic cenita njihov vonj in posebna aroma, s katero nas privlačijo in osvajajo. Nekatere imajo vonj po sadju, kot na primer ananas, banana ali marelica, spet druge nas nežno pobožajo z vonjem maline, vanilje ali medu … Iz izkušenj lahko povem, da imajo vrtnice rumene ali oranžne barve vonj po sadju, rdeče imajo bolj močan in izrazit vonj, bele vrtnice pa dišijo bolj po citrusih. Vabim vas, da skupaj pripravimo nekaj mojih priljubljenih jedi, v katerih je vrtnica kraljica krožnika.

Pita s skuto, jagodami ali malinami in vrtnicami

POTREBUJEMO:

Za testo:

3 drobna jajca

150 g drobtinic piškotov

200 g pretlačene skute

40 g sesekljanih mandljev

40 g sladkorja

vaniljev sladkor

1 jušno žlico kandiranih pomaranč

1 kavno žličko pecilnega praška

Rum

Za nadev:

250 g pretlačene skute

1 jušno žlico sladkorja

Za preliv:

400 g svežih malin ali jagod

manjši šopek dišečih vrtnic

sladkamo po želji in okusu

PRIPRAVA:

Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo pretlačeno skuto, ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!

Značke: torta, vrtnica

vrtnice

Slavica Smrdel