Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Sadni vonji okrasnega vrta

Liljana Jantol Weber

Vrt je tridimenzionalni prostor, v katerem se pogledi in vonji spreminjajo iz trenutka v trenutek. Po navadi načrtujemo okrasne gredice glede na priljubljeno barvno paleto, a zakaj ne bi v prihodnje rastline izbirali tudi z nosom? Zagotovo bo doživetje takšnih zasaditev prav posebna čutna izkušnja, še posebej, če bomo vanjo vključili pester izbor rastlin s sadnimi vonji.

Vsi vemo, kako dišijo jagode, breskve in jabolka – njihov vonj z lahkoto prepoznamo tudi z zavezanimi očmi. Sadni vonji govorijo sami zase in z njimi pogosto opisujemo vonje različnih dišečih rastlin, ki nas spominjajo na limono, ananas, melono, češnjo in celo kokos.

Sadni vonji okrasnega cvetja

Med prve znanilce pomladi s sadno aromo se uvrščajo tulipani, za katere se navadno odločamo predvsem zaradi njihove živopisne barvitosti, a so med njimi tudi taki, ki poleg atraktivnih barvnih odtenkov ponujajo prijeten vonj po sadju: med oranžnimi odtenki so to 'Apricot Beauty', 'Prinses Irene' in 'Generaal de Wet', med rdečimi 'Doctor Plesman' in 'Prince of Austria', med rumenimi 'Bellona' in gozdni tulipan (Tulipa sylvestris), medtem ko med tistimi s polnimi cvetovi tako po videzu kot vonju izstopa rožnatobeli 'Cool Crystal'.

Tudi nekatere perunike, predvsem tiste bradate (Iris barbata), spadajo med cvetje s sadnim vonjem: modra visoka sorta 'Wintry Sky' ima prijeten vonj po grozdju, bela sorta 'Immortality' po limoni, nizka barve lososa 'Little Love Song' pa po češnjah in pomarančah. Citrusni vonji so značilni tudi za svetlin (Oenothera).

Sadni vonji vrtnih dišavnic

Celoten članek si lahko preberete v majski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: aromaterapija, vrt

Med najbolj dišeče magnolije sodi Magnolia figo, ki ima močan vonj po banani. Izvira iz Kitajske, kjer jo sadijo tudi kot visoko okrasno živo mejo.

Shutterstock