Izšla je nova številka!

Zdaj je čas za sajenje jagodičja

Mnogi ljubiteljski lastniki vrtov nimajo dovolj prostora, da bi na vrtu gojili sadno drevje. Skoraj gotovo pa ni vrta, na katerem ne bi bilo prostora za kak grm jagodičja.

Jesenski nagrobni aranžmaji

Bliža se čas, ko bodo naša pokopališča prepolna cvetja. Da ne bi grobov krasili samo s krizantemami, ponujamo nekaj izvirnejših predlogov.

Zelišča, ki rastejo na betonski steni

Ni dvoma, da so zelišča trenutno najbolj vroča skupina rastlin. Da pa bi kdo posadil zelišča samo zato, da bi olepšal del svojega kraja, in same rastline potem ponudil krajanom ... tega so se do

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Poletno druženje ob krušni peči

Mojca Sušnik

Dolgi dnevi, topli večeri in zelenje, ki nas obdaja, so idealno okolje za druženje. Takrat izza živih mej in ograj zadiši po pečenju in se sliši prešeren smeh.

Kajti druženje ob ognju je nekaj prvinskega, nekaj, kar nas pritegne in v nas budi prijetne občutke. Tudi zato so poleti žari zakon. Na hitro, improvizirano pripravljeno ognjišče (dva kamna, rešetka za pečenje in nekaj drv) ali bolj prefinjena različica žara (kupljena izvedba) so dediščina, ki smo jo podedovali po nekdanji skupni domovini. 

Vse je lepo in prav, dokler se kateri iz družbe nostalgično ne spomni krušne peči in okusov jedi, pripravljenih v njej. Krušne peči so pač naša tradicija, toda kaj, ko je bila peka v njih naporna, dolgotrajna in priprave zanjo zapletene. Gospodinje so se pred prazniki, torej druženji, zaprle v hišo in delale po ves dan in še dlje, da je bilo kaj postaviti na mizo. Potem v družbi sledi modrovanje o tem, da bi takšno peč že imeli, toda v hiši zanjo ni prostora, gradnja je preveč umazana, stroški pa previsoki. Zato se nekateri navdušenci lotijo zidave peči kar na lastnem vrtu, prepuščeni svoji iznajdljivosti in čutu za pravo mero.

Namesto da se trudimo in tratimo čas, lahko različne izvedbe krušnih peči tudi kupimo. Na domačem trgu je izbira pestra, tako da lahko izbiramo med različnimi modeli in izvedbami. Med seboj se takšne peči ločijo po velikosti in načinu postavitve. S sestavljenimi pečmi nimamo veliko dela, saj so že do potankosti narejene in jih moramo na vrt samo še postaviti, torej jim moramo najti najprimernejši prostor ter jih začeti uporabljati. Med ponudbo sestavljenih peči najdemo tudi mobilne peči s kolesci, torej jih lahko poljubno premikamo pač glede na potrebe in razpoloženje.

V drugi skupini peči so modularne peči, ki so narejene tako, da jih lahko vgradimo v vrtno kuhinjo ali vrtni bar, torej funkcijski del obdamo z zaključnim slojem, ki ga izberemo sami, pač glede na že uporabljene materiale na vrtu, stil in videz celotne ureditve. Tako se takšna peč dobesedno zlije z okolico.

Vrtne krušne peči so vsestransko uporabne in šele z uporabo se nam razkrijejo vse njihove prednosti. V njih poleg mesa na vse načine lahko pečemo tudi pice in kruh, v primernih posodah kuhamo enolončnice in dušimo jedi »izpod peke«, kot izkoristek toplote od peke prejšnjega večera pa zjutraj v peči posušimo še domači pridelek sadja ali zelenjave.

ZR