Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Posebno velike trajnice

Jožica Golob-Klančič

Še vedno včasih slišimo, da so trajnice »tiste majhne nizke« ali »tiste, ki pozimi izginejo«. Oboje je le na pol res, ker trajnice seveda še zdaleč niso samo take. Poleg tistih, ki jim na jesen nadzemni deli odmrejo in spomladi na novo odženejo, je namreč veliko tudi pozimi zelenih. Kar pa se njihove velikosti oziroma višine tiče, so med trajnicami take, ki dosežejo le nekaj milimetrov višine, pa do takih, ki so visoke celo tri metre ali celo več. Seveda so to lastnosti trajnic, ki so zelo pomembne, ko se odločamo o njihovi umestitvi v vrtni ali parkovni prostor. Tokrat se bomo posvetili nekaterim, ki dosegajo atraktivne višine in so zato tudi kot posamezne rastline zelo posebne, pa naj bodo vključene v kompozicije z drugimi rastlinami, ali pa jim namenimo poseben prostor kot vrtnim osamelcem.

Kot nasploh velja za vse trajnice, je tako tudi pri tistih največjih, da se med seboj razlikujejo po mnogo svojih zahtevah, kar se tiče rastišča. Nekatere pač zahtevajo polno sonce, druge se dobro počutijo v senci. Nekatere prenašajo vsakršen mraz, druge so bolj prilagojene toplejšim krajem. Nekatere prenašajo težko in morda celo občasno ali stalno zamočvirjeno zemljo. Spet druge nujno zahtevajo prepustna in odcedna tla.

In tudi med zelo velikimi trajnicami najdemo zimzelene, medovite, užitne, pa take, ki imajo zelo barvito cvetje, ali pa druge spet s cvetjem zelo umirjenih barv. Skratka, tudi ko umeščamo velike trajnice v prostor, lahko poiščemo primerne za različne situacije, a moramo dobro poznati vse njihove lastnosti, preden se za sajenje sploh odločimo. Kdor se dela ne loteva tako, pač tvega hujše napake, ki mu bodo morda v poduk, ko jih bo želel popravljati.

Značilno za velike trajnice je med drugim tudi to, da razvijejo močan koreninski sistem in se kot odrasle le težko pustijo presajati. To je še en razlog več, ki od nas zahteva, da pred sajenjem temeljito razmislimo, kam jih bomo umestili.

Senčna rastišča

Ko govorimo o senčnih rastiščih, zlepa ne smemo prezreti host. Najvišje, take, ki zrastejo čez meter visoko ali vsaj blizu metra, so recimo Hosta 'Frosted Jade', H. 'Krossa Regal', H. 'Sum and Substance', H. 'Tocudama', H. fluctuans ' Variegated'. Impozantna trajnica za senčne lege je tudi rodgersija (Rodgersia). Med tudi pozimi zelenimi in na senčna rastišča prilagojenimi visokimi trajnicami ima pomembno mesto proti mrazu odporen in že v pozni zimi ali vsaj zgodaj spomladi cvetoči in zraven še medoviti smrdljivi teloh (Helleborus foetidus).

Žgoče sonce in toplejša klima

Med velikimi trajnicami, ki imajo rade vročino in na globokih tleh razvijejo tako močne korenine, da jim tudi suša ne pride do živega, so posebno atraktivne artičoke (Cynara cardunculus), ki se uvrščajo med sredozemske okrasne in užitne trajnice, a glede na spreminjajočo se klimo z nekaj zimske zaščite danes kar dobro uspevajo celo že tudi na toplejših rastiščih celinske Slovenije. Tudi polgrm ali pol trajnica, eden izmed jeruzalemskih žajbljev (Phlomis fruticosa), ki ima v toplejših zimah tudi zimzeleno, pravzaprav sivo kosmato listje, dobro prenaša vročino na polnem soncu. Prenaša tudi hladnejšo klimo, le da v takem primeru njegovi nadzemni deli v celoti pozimi odmrejo in se spomladi obnovijo.

Med prvimi posebej atraktivnimi trajnicami s sredozemskim poreklom, ki je osvojila tudi že hladnejše kraje, je ...

Celoten članek preberite v majski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 18. aprila 2022!

Visoke trave v veliki mešani gredi trajnic delujejo impozantno, a zahtevajo prave sosede in seveda dovolj prostora ter dovolj časa, da se prav razrastejo.

Jožica Golob-Klančič