Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Ali trajnice res cvetijo le kratek čas?

Jožica Golob-Klančič

Velikokrat slišimo, da trajnice cvetijo le kratek čas in so zato na vrtu ali v cvetličnih posodah slabo učinkovite. To sicer za številne res drži in po trajanju cvetenja se res večinoma ne morejo primerjati z nekaterimi balkonskimi lepoticami, kot so surfinije ali bršljanke. Tudi številne enoletnice, kot so begonice ali tagetesi, bodo po trajanju cvetenja gotovo prekosile vse trajnice po vrsti. A tudi med trajnicami je veliko takih, ki zelo dolgo cvetijo.

Kdor na svoji mali gredici ali v okrasni posodi 12 mesecev na leto pričakuje brezhibno cvetočo sliko, mu ne preostane drugega, kot da posadi tipične balkonske rastline, enoletnice ali čebulnice že kar cvetoče in jih potem sproti zamenja vedno znova, ko pač ne bodo več dovolj atraktivne.

Kdor pa ima malo več prostora in se ima voljo poglobiti se v lastnosti tal in lastnosti različnih trajnic, lahko oblikuje gredice, na katerih se bo stalno nekaj spreminjalo in bo tudi skoraj skozi vse leto, razen v trdi zimi, nekaj cvetelo. In tudi med trajnicami jih je kar nekaj takšnih, ki neutrudno cvetijo po več mesecev skupaj vsako leto znova. Ali pa nas razveselijo s cvetenjem vsaj dvakrat na leto.

Bogata in zelo vlažna močvirska tla

Prav posebna trajnica je močvirski hibiskus (Hibiscus moscheutos-hy. 'Galaxy'), visok od 100 do 150 cm. Razvija ogromne cvetove, najpogosteje bele, a tudi rožnate ali rdeče, premera tudi do 25 cm, vse poletje. A to dosežemo le, če ga posadimo v zelo hranljivo vrtno prst in ne bo nikoli čutil suše. Že ime pove, da se dobro počuti v močvirskih tleh, ki jih lahko simuliramo tudi tako, da rastlino posadimo v velik lonec z globokim podstavkom, v katerem bo vedno stala voda. Potrebuje tudi polno sonce in vedeti moramo, da se spomladi začne prebujati zelo pozno. Šele proti koncu maja začne odganjati in liste odvrže že ob prvih jesenskih hladnih nočeh. Je torej trajnica toplote, sonca, vode in bogato hranilnih tal. Multinacionalke in nanje vezani vrtni centri in vrtnarije ponujajo križance nižje rasti in posebno atraktivnih in bogatih barv, ki pa ne prenašajo mrzlih zim in jih je treba prištevati prej med posodovke, ki jih bomo z večjo gotovostjo prezimovali v toplejših prostorih, in ne kot trpežne trajnice na vrtnih gredah.

Hranilna, vedno dovolj vlažna, a odcedna tla

Skozi vse poletje in do jeseni cvetijo zali kobulčki (Astrantia major) v različnih sortah. Njihovo cvetje ostane zelo dolgo sveže tudi v vazi in včasih nanj naletimo tudi po cvetličarnah. Na vrtu zelo lepo uspeva v polsenčnih in zlasti v ne prevročih legah in na večjih nadmorskih višinah tudi na soncu. A ne prenaša suše in potrebuje rahla in humusna tla. Na Primorskem bi zalemu kobulčku bolj ustrezala rahla senca kot pa polno sonce. Se pa ta trajnica vsaj na začetku, prva leta po zasaditvi, tudi razrašča bolj počasi. Potem pa lahko ostane na stalnem mestu leta in leta.

Podobne rastne pogoje kot zali kobulček potrebuje tudi prav posebna krvomočnica (Geranium 'Rozanne'), ki pa je močne rasti in ena sadika že v drugem letu po sajenju razvije polegle »bogato cvetoče veje« dolžine do 60 cm in višine 30–40 cm. Zato jo spretni vrtnarji radi uporabljajo kot vse poletje in vso jesen cvetočo pokrovnico pod listopadnim drevjem. Če ima dovolj vlage v tleh, lepo uspeva tudi na polnem soncu.

Med vsemi maslenicami najbolj bogato pocvita nižja živo rumena sorta (Hemerocallis 'Stella d'Oro), če ji seveda zagotovimo dovolj hrane in vode. Lahko na polnem soncu ali v rahli senci cveti najbolj bogato v juniju in potem po malem skoraj do jeseni. Če ji v poletni pripeki zmanjka vode, bo pač nehala cveteti in zadovoljiti se bomo morali le s kak mesec trajajočim cvetenjem.

Čisto navadna vrtna tla

Med zelo dolgo cvetočimi trajnicami je seveda največ takih, ki potrebujejo čisto navadna vrtna tla. Dovolj globoka torej in oplemenitena z organskimi gnojili ter dovolj rahla, da v njih voda ne zastaja tudi ob dolgih deževjih.

Izmed srednje visokih po času cvetenja posebej izstopa sorta lepih očk (Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise'), visoka kakih 45 cm s cvetjem v živo rumeni barvi. Le redke trajnice cvetijo ...

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!

Močvirski hibiscus (Hibiscus moscheutos-hy 'Galaxy') ima med trpežnimi in dolgoživimi trajnicami gotovo največje cvetove, a tudi prav posebne zahteve: veliko vode ali celo močvirska tla in ogromno hra

Jožica Golob-Klančič