Izšla je nova številka!

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasične

Manj poznane zelenjadnice, ki jih boste želeli preizkusiti

Ko se sprehajamo mimo vrtov, včasih z veliko radovednostjo kukamo čez plot in poskušamo ugotoviti, kaj neki raste na tisti posebni gredici in se bahavo razkazuje v svojem obilju. Ja, tudi slovenski

Kakšno je idealno mesto za vašo vrtno klop?

Namen vrta je, da v njem uživamo, se predajamo njegovi lepoti, občudujemo naravo okoli sebe in počivamo. V našem zelenem raju zato ne sme manjkati udobna klopca, ki nas vabi, da se usedemo nanjo i

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Osvežilna zelišča za prijetne poletne dni

Jernej Mazej

Poletje je pred vrati in na naših vrtovih preprosto ne smejo manjkati zelišča, s katerimi se bomo v vročih poletnih dneh lahko tudi osvežili. Ja, kar nekaj zelišč je takih, ki s svojo aromo poskrbijo za sveže okuse in vonjave ter nam pričarajo občutek osvežitve. Hkrati so te rastline dekorativne in odlična čebelja paša. Spoznajmo jih nekaj, nad katerimi se letos še posebno navdušujem.

Mehiški ožep (Agastache mexicana)

Mehiški ožep je delno zimsko trpežna trajnica iz Mehike. Njeni ovalni do suličasti, mat zeleni listi so na robovih nazobčani. S svojimi čudovitimi svetlo vijoličastimi cvetovi je graciozna kandidatka za meje in odlična nosilka nektarja za čebele.

Najbolje je, da mehiški ožep posadimo na sončno mesto, v s kompostom obogateno, s humusom bogato in dobro odcedno rahlo vlažno zemljo.

Čaj iz mehiškega ožepa spodbuja apetit, ima pa rahlo aromatičen okus limone. Je odlična izbira za osvežilen poletni ledeni čaj. V kuhinji lahko rastlino uporabimo tudi svežo, kot začimbo za solate, omake, ribe, perutnino in sladke jedi.

Janežev ožep (Agastache foeniculum)

Ta večletna rastlina ima nazobčane ovalne liste z močnim vonjem sladkega janeža. Ima modra klasasta so​​cveta, ki poleti cvetijo z očarljivimi lističi in privabljajo številne čebele ter metulje.

Sveži in posušeni listi janeževega ožepa dajejo ....

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

PDnaslovna-jun21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock