Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Okus po vrtnicah

Priredila: Ana Marija Hernaus

Vrtnice niso samo lepe okrasne rastline, ampak so nekatere izmed njih tudi zelo okusne. Če se le nekoliko potrudimo, lahko iz njih pripravimo slastno jed.

Tokrat smo izbrali nekaj receptov za pripravo njihovih cvetnih lističev, saj najbolj bujno cvetijo prav junija. Zato vam naj ne bo žal, če boste z njih osmukali nekaj cvetov. Grmom se še poznalo ne bo, vi pa boste družinske člane presenetili s prav posebno jedjo ali pa prijateljem poklonili izvirno darilo, lepo zavit kozarček domače vrtnične marmelade ali sirupa. Rojstnodnevna zabava bo vsem še dolgo ostala v spominu, če se bo namesto običajne sredi lepo pogrnjene mize znašla po vrtnicah dišeča torta in boste zraven ponudili še čaj iz cvetnih lističev vrtnic.

Recepti so preprosti in sestavine dosegljive vsakomur. Za pripravo jedi uporabite samo cvetne lističe neškropljenih dišečih sort vrtnic. Najboljše so stare preizkušene sorte vrtnic ali divje vrste šipkov, ki jih pri nas v naravi raste kar precej, recimo pasji šipek (Rosa canina) ali pa japonski šipek (Rosa rugosa), pogosto uporabljen kot živa meja. Priporočamo, da pred pripravo jedi odstranite spodnji del cvetnega lističa (običajno je bel ali vsaj svetlejši), ki je grenak in bi zaradi njega grenila celotna jed.

Zdaj pa na delo in dober tek!

Vrtnični sorbet

Potrebujemo:

  • tri četrt skodelice sladkorja
  • dve skodelici vode
  • sok in naribano lupinico dveh neškropljenih limon
  • skodelico in pol cvetnih lističev katere izmed dišečih vrtnic ali šipkov
  • dve žlici rožne vode
  • jajčni beljak

V ponev zlijemo dve skodelici vode, v njej raztopimo sladkor in dodamo naribano limonino lupinico. Zavremo in kuhamo šest minut. Odstavimo z ognja, dodamo vrtnične lističe in pustimo, da se tekočina ohladi. Sirupu, ki nastane, dodamo limonin sok. Prilijemo rožno vodo. Zlijemo v plastično posodo s pokrovom in damo v zamrzovalnik. Ko se začnejo delati ledeni kristali, z metlico vmešamo še sneg beljaka in ponovno zamrznemo. Ponudimo v steklenih skodelicah.

Kandirani cvetni listi vrtnice

Potrebujemo:

  • nekaj prgišč rožnih listov damaščanke (ekološko gojene)
  • zadostno količino sladkorja v prahu
  • liter destilirane vode
  • pet ali šest rdečih cvetnih listov vrtnice

Najprej pripravimo rožno vodo. Zavremo destilirano vodo in z njo prelijemo rdeče cvetne liste vrtnice. Pustimo, da se ohladi, precedimo in tekočino shranimo v hermetično zaprto steklenico iz temnega stekla.

Posamezne cvetne liste damaščanke razprostremo na kartonaste pladnje in postavimo na sonce. Liste poškropimo z rožno vodo in jih še vlažne posujemo s sladkorjem v prahu. Pri tem si pomagamo z gostim cedilom. Ko so listi na eni strani kandirani, postopek ponovimo še na drugi strani.

Škropljenje z rožno vodo in posipanje s sladkorjem v prahu ponavljamo na obeh straneh listov tako dolgo, dokler površina listov povsem ne kristalizira.

Kandirane cvetne liste shranimo v dobro zaprti stekleni posodi.

Marmelada iz cvetnih listov vrtnice

Potrebujemo:

  • 200 g cvetnih listov vrtnice (ekološko gojene)
  • 500 g sladkorja
  • 6 decilitrov vode
  • sok pol limone

Nežno umijemo cvetne liste in jih na grobo sesekljamo z ročnim sekljalnikom (raje ne uporabljajmo električnega sekljalnika, saj bi okus postal grenak). Sesekljane cvetne liste damo v skledo, dodamo 200 g sladkorja in limonin sok ter dobro premešamo. V loncu zavremo vodo, ki smo ji dodali preostali sladkor in pripravljeno maso iz cvetnih listov. Počasi kuhamo, dokler ne dobimo goste viskozne zmesi. Takrat je marmelada pripravljena.

Sirup bo dobrodošel kot polivka na sladolednih kupah ali tortah; lahko pa ga dodajamo brezalkoholnim pijačam in sadnim sokovom ter jih tako obarvamo in spremenimo okus.

Sirup iz šipkov

Potrebujemo:

  • dve in pol skodelice zrelih šipkov (plodov)
  • štiri skodelice vode
  • dve in pol skodelice navadnega sladkorja

Šipke odpremo, iz njih odstranimo semena in muho, zmeljemo in damo v vrelo vodo. Tako kuhamo približno 20 minut. Precedimo skozi tkanino in tekočino prelijemo v drugo posodo. Dodamo sladkor in počasi segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Posodo odmaknemo z ognja in vsebino nalijemo v ogrete steklenice ali kozarce. Sirup hranimo v hladilniku.

Poletna vrtnična torta

bo presenečenje, ki bo gostom ali domačim ostalo še dolgo v spominu! Izberemo svojo najljubšo kremno, skutno ali smetanovo torto in ji izrežemo sredino. Odprtino napolnimo s svežimi jagodami in vrtnično marmelado. Torto povrhu premažemo s plastjo stepene smetane in potresemo z zdrobljenimi mandlji ali kokosovo moko. Okrasimo jo z nekaj cvetnimi lističi ekološko gojene vrtnice.

Čaj iz vrtnic

Pojedina iz vrtnic ne bo popolna, če ne bomo ponudili tudi čaja iz cvetnih lističev. Izberemo nekaj posušenih lističev močno dišečih vrtnic in jih dodamo kateremu izmed kakovostnih pravih (kitajskih) čajev. Razmerje sicer lahko prilagodimo svojemu okusu, predlagamo pa  dve čajni žlički suhih vrtničnih lističev na tri čajne žličke čaja. Sestavini pomešamo in shranimo v neprepustno zaprti škatli. Čaj pripravimo na običajen način in ga postrežemo brez mleka ali limone.

Dreamstime