Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zavarovanje vrta pred jesenskimi ujmami

Špela Korinsek Kaurin

Po vremensko res težkem poletju je povsem normalno, da se večina od nas sprašuje, kaj nas čaka v prihodnjih mesecih. Če smo že v času, ki je »rezerviran« za brezskrbno uživanje v počitnicah, zaskrbljeno gledali v nebo in se tresli za svoje vrtove, kaj bo šele, ko pride jesen, za katero so vremenske ujme še toliko bolj pričakovane? Podnebne razmere brez dvoma terjajo svoj davek, in če bomo vrtoljubci želeli mirno spati, brez zavarovanja naših vrtov ne bo šlo. Da bi se izognili škodi, je ključno, da vrt primerno pripravimo in sprejmemo čim več ukrepov, ki bodo naše rastline zaščitili pred ekstremnimi vremenskimi razmerami.

Pravilno načrtovanje vrta in izbor odpornih rastlin

Dandanes je to, katero rastlino bomo posadili v svoj vrt in kam, še toliko pomembnejše. Ključno je, da so rastline čim bolj odporne in prilagojene na razmere v našem okolju. Eksotično je sicer lepo in mamljivo, a če radi eksperimentirate, morate v zakup vzeti tudi precejšno možnost, da te rastline v zanje ne najprimernejših razmerah ne bodo dolgo preživele – sploh če jih bo polomil veter, poškodovala toča ali ugonobilo prevroče sonce.

Vedno razmišljajte tudi o posebnosti lokacije, kamor želite neko rastlino posaditi. Preverite, katere so šibke točke rastline, in poskrbite, da na izbranem kraju ne bo tveganja, da bi se težave tudi izrazile. Tako na primer na vetru izpostavljena mesta nikar ne sadite visokih rastlin s šibkimi stebli in koreninami, temveč za take predele raje izberite rastline s trdnimi stebli in listi.

Krepitev kakovosti tal

Tla so dom naših rastlin in pravzaprav temelj, ki jim omogoča preživetje. Tako moramo v vrtu poskrbeti predvsem za to, da jim zagotovimo kar najkakovostnejšo osnovo, še posebej zdaj, saj je ob ekstremnih vremenskih razmerah, vključno s sušo, nalivi in erozijo, še toliko pomembnejše, da lahko rastlina razvije močen in trden koreninski sistem, ki ji bo pomagal bolje prenašati stresne razmere.

Z rednim dodajanjem komposta povečujemo vsebnost humusa v tleh, s tem pa se izboljšuje tudi zadrževanje vlage, kar je še posebno pomembno v sušnih obdobjih. Z njim in drugimi organskimi gnojili izboljšujemo tudi biološko aktivnost tal, posledično pa skrbimo še za dobro zgradbo tal. Izogibamo se hoji po gredicah, ko je zemlja mokra, saj takrat zemljo preveč potacamo in zbijemo, to pa zmanjša pretok vode in zraka. Ne pozabimo niti na kakovostno drenažo, ki bo preprečila zastajanje vode v območju korenin. Če smo na poplavnem območju ali so na vrtu predeli, kjer se voda rada zadržuje, razmislimo o dodajanju drenažnih kanalov, po katerih bo odvečna voda odtekala na manj kritična območja.

Zelo pomembno je tudi pravilno zalivanje rastlin. Če zalivamo prepogosto, se bodo organska hranila spirala, poleg tega pa se rastline tudi »razvadijo« in razvijejo le plitek koreninski. Naš cilj mora postati globoko zalivanje rastlin, pri katerem vodo rastlinam dostavljamo v globljih plasteh zemlje in jih s tem spodbujamo, da koreninski sistem razvijajo v globino. Tako bodo laže prenašale sušo in bodo tudi trdnejše ter odpornejše proti vetru in deževnim nalivom. Globinsko zalivanje najlaže zagotovimo z namakalnim sistemom s kapljičnim namakanjem, ki omogoča, da se voda enakomerno dostavlja v tla v daljšem časovnem obdobju. Tako preprečimo površinsko izparevanje vode in poskrbimo, da se voda dobro vpije v zemljo ter pronica tudi do nižjih plasti. Namakalni sistem je v teh razmerah postal res skoraj že nujna oprema vsakega lastnika vrta. Če ga še nimamo, je zdaj pravi čas, da pripravimo vse potrebno za njegovo namestitev.

Postavitev zaščite pred močnim vetrom in točo

Že skoraj orkanski veter s točo nam je v juliju pokazal, da z njim res ne gre zobati češenj. Pričakujemo lahko še več podobnih dogodkov, zato je priporočljivo, da na najbolj izpostavljenih delih vrta rastline zaščitimo s postavitvijo protivetrnih ovir. Z njimi želimo zmanjšati hitrost in moč vetra, ko doseže naše rastline, in s tem preprečiti mehanske poškodbe in izsuševanje rastlin. Dodatna korist takih ovir je, da zmanjšujejo izgubo toplote, zato rastline deloma ščitijo tudi pred zmrzaljo.

Protivetrne ovire lahko oblikujemo iz ...

Celoten članek preberite v oktobrski številki revije Rože&vrt, ki je izšla 18. 9. 2023

jesensko vrtnarjenje

shutterstock