Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Preobremenjenost na vrtu? Naredite ji konec!

Špela Korinsek Kaurin

Ali včasih med tem, ko se sprehajate med gredicami na vrtu, začutite poseben nemir, podoben stresu? Ko se vam zazdi, da nimate vsega pod nadzorom in vam na grbi visi še tisoč in ena vrtna obveznost? Vsem se to kdaj dogodi, še posebno v tem času, ko vse hitro raste, ko se pojavljajo nove priložnosti za sajenje in ko je treba že pobirati prve pridelke. Seznam obveznosti se daljša in zdi se nam, da nam jih nikoli ne bo uspelo dokončati. Ta občutek res ni nič kaj prijeten, a se ga lahko z nekaj pristopi k večji produktivnosti hitro znebimo. Poglejmo si nekaj praktičnih načinov.

Majhne naloge opravimo takoj

Verjetno najučinkovitejši način, da si na vrtu zmanjšamo občutek preobremenjenosti, je, da poskušamo čim več manjših nalog opraviti sproti. Saj veste, ko se sprehajate po vrtu in opazite malenkost, ki vas zmoti? Morda je to košček gredice, na katerem je zato, ker je veter odpihnil zastirko, ven pokukalo nekaj plevela … Ali pa je trajnica, ki se je malce preveč razrasla in je vaše oko ocenilo, da mora najti prostor na drugem koncu grede? Morda ste celo kakšno okrasno lepotico spomladi pozabili obrezati in zdaj štrli iz popolnosti?

Navadno, ko se sprehajamo po vrtu, take malenkosti opazimo, a namesto da bi se jih lotili takoj, jih v svoj spomin zapišemo kot novo nalogo, ki jo dodamo na že tako dolg seznam namer. V resnici si na pleča naložimo še eno opravilo, ki nam, če ga ne opravimo takoj, ves čas kljuva na našo vest in pripomore k občutku preobremenjenosti. Zakaj pa takih nalog ne bi opravili kar takoj, ko jih opazimo? Največkrat zato, ker pri sebi nimamo pravega orodja in ker v svoji glavi napačno ocenimo, da nam bo takšno opravilo vzelo več časa, kot smo ga v tistem trenutku pripravljeni vložiti v vrtnarjenje. A pogosto gre za res majhne naloge, za katere nam ni treba žrtvovati več kot pet minut, zato je takšno odlašanje res nesmiselno.

Priročno je, če imamo doma vrtnarski predpasnik oziroma pas, ki se odlikuje po številnih žepih, v katerih imamo pospravljeno najosnovnejše vrtnarsko orodje – motiko, škarje, grebljico, vrvico za privezovanje, nož … Tako imamo ves čas pri roki najnujnejše pripomočke in vse, kar je potrebno, je, da se sklonimo in na hitro opravimo delo. Seveda vsega orodja ves čas ne moremo nositi s seboj, zato pa je za večje kose pomembno, da so vedno pospravljeni na svojem mestu.

Idealno je tudi, da se naša vrtna lopa vedno odlikuje po svoji urejenosti. Vrtno orodje, ki ga uporabljamo pogosto, naj bo obešeno na nosilcih na steni tako, da je dobro vidno in nam ga ni treba iskati. Priporočljivo je tudi, da je vrtna lopa opremljena z omarami in predali, v katerih so pripomočki lepo sortirani in vedno na istem mestu. Tako nam ne bo treba izgubljati časa z iskanjem; če vemo, kje so stvari, ki jih potrebujemo, pa to tudi pozitivno psihološko vpliva na nas in imamo tako več motivacije, da delo opravimo brez odlašanja.

Ko se lotimo kakšne sprotne naloge, je treba biti pozoren le na eno past: kaj hitro nas delo potegne vase in kmalu namesto prvotno zadane »malenkosti«, nadaljujemo z brskanje po gredici dokler … Ja, dokler ne mine že slaba ura in nas že pošteno boli v hrbtu. Če se nam to ponovi večkrat, bomo izgubili motivacijo za sprotno delo, saj bomo hitro ugotovili, da nas te, načeloma kratke naloge, preveč zadržijo in se premočno zažirajo v naš urnik. Ko zagledamo nekaj, kar nas moti, in želimo popraviti, to pač opravimo, nato pa disciplinirano ukrotimo naše zelene prste in vse, kar ni nujno potrebno, pustimo pri miru.

Večje naloge naj se spremenijo v cilje

Seveda pa niso vsa opravila na vrtu taka, da jih lahko opravimo mimogrede. Nekatere stvari zahtevajo več časa, pogosto kar vse popoldne ali celo dan ali dva. Prav te naloge navadno najdlje odlagamo, sploh če je naš čas malce bolj omejen in se borimo še s številnimi drugimi obveznostmi. Ker jih ne opravimo, pa nas ves čas »grizejo« in dodajajo ogenj na naše občutje preobremenjenosti.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z optimiziranjem naše produktivnosti, priporočajo, ...

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 19. 6. 2023

-

shutterstock