Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Ob kresi se dan obesi

Frančiška Pirnar

Komaj se zavemo in že se leto prevesi v drugo polovico.

Kako se veselimo svetlobe, daljšega dneva, kukavice, ki oznanja polno pomlad, hitimo s setvijo in se veselimo prvih poganjkov! Komaj se zavedamo, da čas beži, in že je Sonce v ozvezdju Dvojčkov, ki prevesi leto v drugo polovico. Narava se odene v barve zrelosti. Vrt nam že daje plačilo za trud; cvetje, solata, grah, stročji fižol … Pravo obilje!

Vsak dan, da nas kaj ne preseneti, se sprehodimo po vrtu in sadovnjaku, sami, pozorni na spremembe in dogajanje okoli sebe. Gosenice in zavite liste, ki skrivajo škodljivce, lahko ročno odstranimo ter preprečimo škodo. Tak sprehod ob katerikoli uri dneva, najlepši je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko nas spremlja ptičje petje, je prava meditacija in sprostitev.

Da bo vrt lahko tudi poleti kljuboval nevšečnostim, bomo spet posegli po čajih. Ker gosenice in hrošči preverjeno ne marajo okusa po pelinu, bomo skuhali, podobno kot čaj iz kopriv, pelinov čaj. Večjo vejico svežega pelina ali ščepec posušenega prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati krajši čas in precedimo. Dodamo od 8 do 9 litrov vode in dinamiziramo 15 minut. S tako pripravljenim čajem škropimo solato in kapusnice ob presajanju in po obilnejšem dežju.

Za preprečevanje glivic in škrlupa na sadju bomo uporabili kombinacijo enega litra svežega nehomogeniziranega mleka, litra rmanovega čaja in litra kamiličnega čaja. Mešanici dodamo 10 litrov vode in dinamiziramo 15 minut. Mlade rastlinice škropimo s čajem rmana in koprive, lahko pa naredimo mešanico rmana, koprive in kamilice in s tem škropimo do cvetenja. Ne pozabimo okopavati na tipičen dan za določeno vrsto rastlin, saj jim s tem prezračimo korenine. Naš vrt nam tako ne bo dajal samo hrane, ampak tudi zdravila.

Pri delu s plodovkami se izogibamo dnevom za list. Če je mogoče, obiramo stročji fižol na dan za cvet in s tem spodbujamo cvetenje, obenem pa bomo sezono stročjega fižola podaljšali v jesen. Ker rastline sledijo impulzom, je zelo pomembno, kaj jim s svojimi dejanji sporočamo.

Ne pozabimo na škropljenje gnoja po M. Thun, za dobro presnovo tal in zaščito pred radioaktivnim sevanjem!

Je prst na vrtu prevlažna in pretežka? Posadimo vrbe! Vrba pogosto raste ob potokih in močvirjih. Nenehno črpa vodo ter jo po svojih bujnih vejah in listih sprošča v zrak. Vode ne zadržuje, ves čas jo črpa in izloča ter tako izboljšuje težko, vlažno zemljo. Raziskave so pokazale, da vrba s svojim koreninskim sistemom čisti vodo.

Vrba vsebuje salicilno spojino salix, ki so jo prvotno uporabljali za izdelavo aspirina. Tudi v vinogradništvu je vrba zelo uporabna. Z vrbovim čajem uspešno preprečujemo in zdravimo pepelasto plesen. Vrbovemu čaju dodajamo preslico, koprivo in včasih tudi rman proti oidiju. Preslica s silicijem krepi celično tkivo in jo zato uporabljamo v času perigeja (v koledarju je označeno Pg in pomeni, da je Luna najbliže Zemlji). Vrba krepi delovanje preslice in koprive, zato se dobro dopolnjujejo.

Vrbov čaj
Enoletne poganjke vrbe (700–800 g za 100 litrov vode) prelijemo s toplo vodo, ki ne sme presegati 80 °C, da ne razgradi salicilne kisline. Po 10 minutah poparek precedimo. Če dodajamo preslico, koprivo ali rman, skuhamo čaj posebej ter ga šele nato dodamo vrbovemu čaju, dolijemo potrebno vodo in dinamiziramo 15 minut.

Naj vam vsi našteti nasveti, ki zahtevajo samo nekaj vašega časa, prinesejo veliko uspeha pri vzgoji rastlin, zdravja in zadovoljstva ob pogledu na bujno razkošje domačega vrta!

Kamilice