Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zdaj sadimo čebulnice

ZR

Septembra moramo misliti vsaj za pol leta vnaprej, na čas, ko bomo po neskončno dolgi zimi hlepeli po svežih, drobnih in velikih cvetovih najrazličnejših okrasnih čebulnic.

Marca in aprila se bo razcvetelo tisto, kar bomo septembra in morda še oktobra nakupili in posadili. Pri nakupu pazimo le na to, da so čebulice videti zdrave (brez plesni in vidnih poškodb) in niso usahle.

V Sloveniji je marsikateri vrt urejen na težki ilovnati zemlji. Tako prst moramo za čebulnice pripraviti. To storimo tako, da jo temeljito prelopatimo in ji med tem dodamo dobršno mero zrelega komposta in precej ostrega peska oz. drobljenca. S tem bomo zagotovili, da ilovica ne bo več trdno sprijeta in da bodo tla bolj odcedna. Za večino čebulnic velja, da v vlažni, zbiti prsti ne uspevajo – z izjemo redkih logaric, morskih čebulic, perunik in zvončkov.

Kdor bi rad čebulnice sadil kar se da pravilno, naj si zapomni splošno pravilo o pravilni sadilni globini. Globina jamice mora biti dvakrat ali trikrat tolikšna, kot je čebulica visoka. Razmik med posamičnimi čebulicami pa je odvisen tako od vrste čebulnic kot od tipa zasaditve. V cvetlični gredi lahko večino čebulnic sadimo od 10 do 13 cm vsaksebi, z izjemo žafranov, ki se lahko skoraj dotikajo. Trato, ki bi jo radi s čebulnicami oživili in spremenili v zanimiv cvetoč travnik, zasadimo z narcisami ali drugimi čebulnicami kar se da naravno. Čebulice na slepo vržemo po trati in jih vkopljemo tam, kjer so pristale.

Pri odločanju, katere sorte okrasnih čebulnic bomo letos prinesli iz trgovine domov, pomislimo na to, kam jih bomo posadili. V kakšni družbi bodo rasle? Bo barvna kombinacija spomladanskega cvetja ustrezna? Bodo veneče liste tulipanov, narcis, petelinčkov in drugih lepotic lahko skrili novi poganjki poletnih trajnic? Naj vas ne zapeljejo prelepe sličice na ovitkih vrečic s čebulnicami!

Dreamstime