Izšla je nova številka!

Od ribniške trojke do čipsa

Rumena koleraba in kolerabica sta torej vrtnini, ki bosta popestrili ne le zimski, temveč tudi jesenski, kolerabica pa še poletni jedilnik.

Iz lepega cveta nastane lep plod

Večina ljubiteljev vrtnic se pri izbiranju grmov za svoj vrt ogiba tistim sortam, ki cvetijo le enkrat v letu. Pri tem pozabijo na to, da imajo številne izmed teh vrtnic dodatno privlačnost – oč

Topla greda kot nekoč

Kljub zavedanju, da je najbolj zdrava sveža, sezoni primerna hrana, že pred koncem zime iščemo možnosti, kako bi se najedli sveže, doma nabrane solate ali drugih vrtnin. Najlažje se je sprehodi

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zdaj sadimo čebulnice

ZR

Septembra moramo misliti vsaj za pol leta vnaprej, na čas, ko bomo po neskončno dolgi zimi hlepeli po svežih, drobnih in velikih cvetovih najrazličnejših okrasnih čebulnic.

Marca in aprila se bo razcvetelo tisto, kar bomo septembra in morda še oktobra nakupili in posadili. Pri nakupu pazimo le na to, da so čebulice videti zdrave (brez plesni in vidnih poškodb) in niso usahle.

V Sloveniji je marsikateri vrt urejen na težki ilovnati zemlji. Tako prst moramo za čebulnice pripraviti. To storimo tako, da jo temeljito prelopatimo in ji med tem dodamo dobršno mero zrelega komposta in precej ostrega peska oz. drobljenca. S tem bomo zagotovili, da ilovica ne bo več trdno sprijeta in da bodo tla bolj odcedna. Za večino čebulnic velja, da v vlažni, zbiti prsti ne uspevajo – z izjemo redkih logaric, morskih čebulic, perunik in zvončkov.

Kdor bi rad čebulnice sadil kar se da pravilno, naj si zapomni splošno pravilo o pravilni sadilni globini. Globina jamice mora biti dvakrat ali trikrat tolikšna, kot je čebulica visoka. Razmik med posamičnimi čebulicami pa je odvisen tako od vrste čebulnic kot od tipa zasaditve. V cvetlični gredi lahko večino čebulnic sadimo od 10 do 13 cm vsaksebi, z izjemo žafranov, ki se lahko skoraj dotikajo. Trato, ki bi jo radi s čebulnicami oživili in spremenili v zanimiv cvetoč travnik, zasadimo z narcisami ali drugimi čebulnicami kar se da naravno. Čebulice na slepo vržemo po trati in jih vkopljemo tam, kjer so pristale.

Pri odločanju, katere sorte okrasnih čebulnic bomo letos prinesli iz trgovine domov, pomislimo na to, kam jih bomo posadili. V kakšni družbi bodo rasle? Bo barvna kombinacija spomladanskega cvetja ustrezna? Bodo veneče liste tulipanov, narcis, petelinčkov in drugih lepotic lahko skrili novi poganjki poletnih trajnic? Naj vas ne zapeljejo prelepe sličice na ovitkih vrečic s čebulnicami!

Dreamstime