Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Okrasni vrt septembra

ZR

Kdor le malo opazuje naravo, ve, da je september eden najlepših mesecev v letu.

Vročina popusti, jutra in večeri so prijetno hladni, toda še vedno dovolj topli, da lahko zvečer posedimo zunaj, zelenjave in sadja je na pretek, skrinje in shrambe se polnijo in barve cvetja niso nikoli bolj izrazite kakor prav v septembru. Uživajmo torej teh nekaj tednov, ki nas ločijo od prave jeseni, ki že lahko prinese hladna presenečenja. Na vrtu pa postorimo, kar mislimo, da je potrebno in prav. Ob gneči na cestah, šolski mrzlici in ponovnem polnem zagonu dela v službi nam bodo trenutki, preživeti na vrtu, ohladili pregreto dušo in telo ter umirili živce.

Okrasni vrt počasi pridobiva jesensko podobo. Jesenske vetrnice so v polnem cvetju, cvetovi jesenskih aster žarijo v ostrih odtenkih modrine, hermelike se kitijo s kobulastimi cvetovi in trave se elegantno zibljejo v vetru. Odcvetelim trajnicam porežemo cvetna stebla in jih po potrebi še lahko presadimo, cvetočim pa sproti odstranjujmo uvele cvetove. Enoletnice in dvoletnice, ki so prenehale cveteti, izrujemo in jih odnesemo na kompost, še prej pa jim porežemo semenske glavice in jih zavržemo, če ne želimo, da bi njihovo seme naslednje leto s kompostom raznesli po vsem vrtu. Na grede, oziroma na izbrani prostor na vrtu, ali v cvetlične posode posadimo sadike dvoletnic, ki bodo zacvetele naslednje leto. Rastline še vedno redno plevemo, okopavamo in skrbimo, da so tla pod njimi pokrita z zastirko. Ker morajo rastline do jeseni zaključiti rast brez nežnih poganjkov, ki ne bi prenesli zimskega mraza, jih prenehamo gnojiti in dodajati razne spodbujevalce rasti, izjema so krizanteme, saj njihov čas šele prihaja.

Na skalnjaku preglejmo rastline in po potrebi nasujmo prsti v špranje med kamni.

Naredimo vrt po svoji meri

Če smo vrt zasadili tako, da so rastline prekrile vse odprte površine, tiste dele, kjer še niso dovolj razraščene, pa smo posuli z zmletim lubjem, bomo na okrasnem delu vrta imeli nekoliko manj dela.

Je pa september čas novih načrtov in novih zasaditev. Če smo življenje rastlin na vrtu spomladi in poleti dobro spremljali, smo zagotovo opazili, kaj bi bilo treba premestiti, na novo posaditi ali dosaditi, da bo vrt še boljši, lepši. Nikar pa tega ne delajmo samo za to, da rastline presajamo. Večina trajnic tega ne mara. Preden se lotimo večjih posegov, se raje posvetujmo z usposobljenimi strokovnjaki. Razmišljajmo tudi o poenostavitvah, če vrta zaradi prezaposlenosti ali bolezni ne utegnemo dovolj dobro obdelovati. Boljše je, da je tisto, kar imamo, urejeno in lepo, pa čeprav ni tako bogato z rastlinami, kot pa, da smo slabe volje nas muči slaba vest, ker vrta v celoti ne zmoremo vzdrževati, kot bi radi.

Kakšne krizanteme želimo?

Ne rečemo zaman, da rastline gojimo, kar pomeni, da se moramo z njimi redno ukvarjati in skrbeti zanje. To še posebno velja za nekatere zelnate trajnice, med katerimi so tudi krizanteme. Te pozno cvetoče jesenske lepotice so običajno polegle rasti z drobnimi cvetovi, če pa želimo, da bodo njihovi cvetovi veliki, podobni tistim iz cvetličarne, jim moramo redno odstranjevati stranske poganjke s stebel in jih privezati ob oporo, da se steblo ne prelomi. Če je jesen deževna, jih moramo zavarovati pred preobilico vlage, saj jih rada napade plesen.

Dreamstime