Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Top kandidatke za jesensko sajenje v okrasne lonce

Davor Špehar

Pomembno vlogo pri ureditvi manjših urbanih vrtov, teras in balkonov imajo večji okrasni lonci. Seveda pa sami lonci niso glavne zvezde, ampak je ključno to, kar vanje posadimo. Ker je jesen idealen čas za sajenje, predstavljamo nekaj zanimivih kandidatk, ki vas bodo zagotovo očarale in bodo v vaš vrt oziroma na teraso ali balkon vnesle poseben karakter. Za piko na i vas bo večina predstavljenih nagradila še s sočnimi in zdravimi plodovi.

Mavrična hortenzija (Hydrangea paniculata) 'Wim's Red'

Ljubitelji cvetočih posebnosti nikakor ne smete prezreti lataste hortenzije, ki se odlikuje po tem, da njena čudovita mavrična socvetja spreminjajo barvo. Lepo obarvano je tudi njeno steblo. To je mavrična hortenzija 'Wim's Red', ki je poleg vsega še za vzgojo precej nezahtevna.

Mavrična hortenzija 'Wim's Red' cveti dolgo obdobje, saj so njeni cvetovi zelo obstojni. V poletnem času so socvetja sprva snežno bela, pozneje pa se začnejo barvati v bledo rožnate odtenke. Barva se nato spreminja v močneje rožnato, cvetovi pa ostanejo beli samo na vrhu. To nas spominja na gorske vrhove, ki jih prekriva bel sneg. V zgodnji jeseni se barva spremeni v temno vijolično in vinsko rdečo. V sončnih razmerah in hladnih nočeh so barve cvetov še bolj izrazite.

V Sloveniji so lataste hortenzije zelo odporne proti nizkim temperaturam in običajno ni škode zaradi pozebe. Za mavrično hortenzijo 'Wim's Red' viri navajajo, da prenese temperaturo tudi več kot –30 °C. Zelo neobčutljiva je tudi glede rezi. Režemo jo lahko skoraj povsem poljubno, ker cveti na enoletnem lesu, pa se nam ni treba bati, da zaradi močnejše rezi ne bi bogato cvetela. V okrasnih loncih jo je, tako kot tudi vse ostale rastline, treba v vročih poletnih dnevih redno zalivati.

Prav zaradi svoje prikupnosti in nezahtevnosti je mavrična hortenzija `Wim's Red' vse bolj prisotna v slovenskih vrtovih in na terasah. A njena uporabnost ni omejena le na okrasna korita. Je tudi odlična izbira za neformalne cvetoče žive meje, sadimo jo lahko ob stene ali v cvetlične obrobe. Lepa je tudi kot samostojna rastlina v predvrtu ali dvorišču. Če vas ob vsem naštetem še vedno ni prepričala, pa še zadnji podatek – njena socvetja so odlična tudi za rezano cvetje, ko odcvetijo, pa bodo prekrasen okras v posušenih aranžmajih.

Debeloplodna lončna malina (Rubus idaeus 'Summer Lovers®Patio Red')

Debeloplodna lončna malina je rastlina, ki je bila namenoma vzgojena za gojenje v loncu na terasi ali balkonu. Poganjki pritlikave debeloplodne lončne maline so brez trnov, zato se otroci z veseljem sladkajo z velikimi aromatičnimi plodovi. Cveti od maja do avgusta in takrat jo zelo radi obiskujejo čmrlji, čebele ter ostali opraševalci. Plodove prvič obiramo že julija. So temno rdeči in stožčaste oblike, z njimi pa se sladkamo vse do septembra.

Rastlina je preprosta za vzdrževanje in potrebuje malo oskrbe. Je nizka in kompaktno rastoča. V posodi zraste do največ 80 cm. Ker rodi na poganjkih tekočega leta, jo ob koncu zime lahko ...

Celoten prispevek si lahko preberete v oktobrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

za naslovno fotko

shutterstock