Izšla je nova številka!

5 trikov, s katerimi lahko osvežimo svoj zeleni kotiček

Ko se začne prebujati narava, vse bolj nestrpno pogledujemo na naš zeleni kotiček.

Balkonske rastline za v krožnik

Na balkonih vedno pogosteje gojimo tudi zelišča.

Nenavadne bučevke, ki jih morate preizkusiti

Druga polovica aprila je čas, ko začnemo misliti na pridelavo bučevk.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Navdih za cvetoče balkonske zasaditve

MSK

Čeprav se nam zdi, da smo videli že vse balkonske lepotice, kar se jih videti da, nas žlahtnitelji in vrtnarji vsako leto presenetijo z izborom novih, lepših balkonskih rastlin, z drugačno obliko rasti in cvetov, obarvanih v do tedaj nepredstavljivih barvnih odtenkih.

Pomlad je kakor majhen otrok, katerega prvi koraki v svet so ob koncu zime obotavljivo negotovi, z vsakim toplejšim dnem pa postajajo strumnejši, dokler skozi majska vrata ne vstopi s trdnim korakom in ponosno dvignjeno glavo ter se s čarobno paličico dotakne vsega, kar leze in gre, prebudi tudi največje zaspance ter prežene zimo na daljni sever. Takrat se tudi v nas naseli nemir, saj smo končno dočakali tisto pravo, toplo vreme, ko lahko na balkone in okenske police hiš zopet postavimo cvetlična korita, zasajena z brezštevilnimi kombinacijami cvetja in zelenja, brez strahu, da bi jih pomorila nenadna zmrzal ali polomil ponoči zapadli sneg. 

Cvetlična korita in prst za zasajanje so torej pripravljeni, dobra volja se tudi najde, manjkajo le še rastline, katerih nakup naj ne bi pomenil večjih težav, toda kaj, ko je ponudba tako velika in pestra, da se človek v njej težko znajde. Skomine so hude, želje velike, cvetje lepo in naš balkon tako osamljen, da se nam zdi škoda vsake izgubljene minute, zato se kakor največji sestradanci hlastno lotimo nakupov. In potem imamo, kar pač imamo.

Lahko nam celo uspe in bodo naše zasaditve videti zelo privlačne, lahko pa nam spodleti in bo vse skupaj podobno sračjemu gnezdu, rastline bodo slabo rasle in skromno cvetele ...


Navdih za cvetoče balkonske zasaditve poiščite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/maj 2017), ki je izšla 18. aprila 2017.

arhiv PVD