Izšla je nova številka!

Kakšen bo letošnji cvetoči nakit vaše hiše?

Čeprav je malenkost prezgodaj, da bi lahko že pogumno zasadili balkonska korita in okrasne lonce, pa to ne pomeni, da o tem ne moremo razmišljati. Še več, ravno zdaj je najboljši čas za priprav

Trendi na področju vzgoje zelenjadnic

Že vrsto let zvesto spremljam in opazujem tuje vrtnarske hiše in pridelovalce hrane, zato da sem ves čas na tekočem s tem, kaj novega in »vročega« dodajajo med svoje kulture. Vsaka novost me na

Projekt: moj prvi skalnjak

Skalnjak, najsibo velik nekaj deset kvadratnih metrov ali pa majhen le kakšen kvadratni meter ali dva, je gotovo nadvse dragocen dodatek vsakega vrta. S svojo divjo in slikovito pojavnostjo je zanimi

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Brez krompirja ni štajerskega kosila

Miša Pušenjak

Pregovor Neumen kmet ima debel krompir nikakor ne velja. V današnjem času, ko nam vremenske spremembe krojijo pridelavo rastlin, moraš krompir že kar dobro poznati, da ga pridelaš dovolj, da je okusen in hkrati tudi brez vsebnosti neželenih kemijskih ostankov. Pa veste, da prav pri krompirju nastajajo nove sorte tudi v Sloveniji? Tako so bile prve poimenovane po rekah – Krka, Vipava, Sora, Kokra, Savinja, novejše pa bodo imele ime po naših hribih, prva sorta je Slavnik. Slovenci smo res veliki ljubitelji tega vsestranskega gomolja, in ker raste tako rekoč na vsakem vrtu, je prav, da se mu vsake toliko posvetimo tudi v naši reviji.

Krompir ni samo jedilen, je tudi zelo zdrav

Mnogi so mnenja, da krompir redi, a vedite, da je krompir tudi zdravo živilo. Krompirjevi gomolji vsebujejo zalogo škroba in veliko vode. Kljub drugačnemu prepričanju pa krompir ne pripomore k naši večji telesni teži. Ker v njem prevladujejo bazično delujoče spojine, je predvsem v zimskem času dobrodošel. Bazično delujoče hrane v naši prehrani namreč nasploh primanjkuje.

V krompirjevih gomoljih je presenetljivo veliko koristnih sestavin, mineralov in celo vitaminov. Vsebuje veliko kalija, kalcija ne tako dosti, magnezija in silicija, pa tudi železa, fluora, klora, fosforja in veliko mikroelementov. Nekje sem prebrala, da vsebuje toliko rudnin, da je videti naštevanje vseh kakor branje periodnega sistema. Vsebuje tudi vitamine skupine B in, ne boste verjeli, polovico toliko vitamina C kakor povsod opevane limone. Kaj pravite, naši predniki so že vedeli, zakaj so jedli krompir ...

Slovenski krompir ima še eno zelo pomembno lastnost – ne vsebuje veliko neželenih snovi, saj zaviralci kaljenja v skladišču, ki so po svetu del tehnologije pridelave krompirja, pri nas niso dovoljeni. Torej, po krompir bomo od zdaj naprej hodili samo na slovenske kmetije. Seveda pa ga tisti, ki imate dovolj površin za pridelavo lastne hrane, lahko vsaj nekaj pridelate tudi doma.

Izbor sort

Prihaja čas, ko bo treba seme krompirja tudi kupiti, čeprav je za sajenje skoraj še prezgodaj. Krompir sadimo šele, ko ima zemlja vsaj 8 oC, pa še takrat mora biti nakaljen, kar zahteva vsaj 14 dni, bolje tri tedne. No, pa smo tam, kjer je nakup semena že zdaj smiseln ...

Torej, kako kupiti seme? Pri tem se odločajte seveda najprej glede na svoje potrebe. Če je vrt majhen, boste ...

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt.

Značke: krompir, sajenje