Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Prednosti jesenskega sajenja čebule in česna

Miša Pušenjak

Zgodaj jeseni se dela na vrtu vsekakor še ne končajo, kmalu pa nas čakajo tudi še zadnja sajenja. Mednje spada tudi sajenje čebule in česna. Čeprav ljubitelji vrtnarjenja pogosto za to opravilo izberejo bolj pomladne mesece, pa ima jesensko sajenje čebule in česna kar nekaj prednosti. Poglejmo si, katere.

Jeseni sadimo čebulček za mlado čebulo

Pri nas se je jesensko sajenje čebulčka že kar močno razširilo. Sama sem še vedno privrženka tega, da se čebula jeseni poseje (ne sadi), sredi avgusta in zdaj pa se razsajajo sadike. Posebej tisti, ki želite tudi nekoliko debelejšo mlado čebulo, raje naslednje leto naredite tako. Jeseni sajen čebulček ima veliko večjo možnost, da bo prehitro zacvetel. Seveda pa ni nobene ovire, da ne bi sadili čebulčka za mlado čebulo, tisto, ki še sploh ni še odebeljena. Iz čebulčka pridelana mlada čebula je namreč veliko bolj zgodna.

Sama bi se odločila za obe varianti. Avgusta bi posejala vrstico ali dve na vrtu in bi te sadike nato v tem času razsadila, na začetku oktobra pa bi posadila še čebulček. No, zdaj je za setev že prepozno, za sajenje čebulčka pa prihaja idealen čas.

Izbor sort

V trgovinah najdete zdaj že res pester izbor sort. Za kaj se boste odločili, je povsem odvisno od vas. Nekoliko ostrejša, po štajersko »bolj huda«, je zagotovo naša ptujska rdeča. Belokranjka ne bo debela niti pozneje, saj je podolgovate oblike, in prav zato bi jo sadila šele konec februarja ali na začetku marca. A je zelo dobrega okusa tudi kot mlada. Sama bi zagotovo izbrala majski srebrnjak, ki da sladko, okusno in zelo zgodnjo belo čebulo.

Ko se odločimo za sorto, je čebulček seveda treba kupiti. Vsekakor pred nakupom preverite, kaj je v vrečki. Čebulček ne sme biti predebel. Pri debelejših je več možnosti, da bo prehitro zacvetel. Nekje do 25 mm premera boste lahko pustili tudi do polne zrelosti, torej boste pridelali tisto sočno, pri nas najbolj priljubljeno mlado čebulo.

Pred sajenjem …

Pred sajenjem je treba najprej izločiti in zavreči ves čebulček, ki je mehak, nagnan, drugačne, temnejše barve, pa tudi tiste, ki vsebujejo kakšne lise ali pike predvsem pri koreninicah. Ob tem kljub pregovorni varčnosti slovenskih gospodinj ne oklevajte. Iz takega sadilnega materiala namreč ne bo nič, lahko pa se razvijejo glivične in bakterijske bolezni, ki se bodo potem širile naprej tudi po zdravih rastlinah v nasadu.

Svetujem vam tudi, da ločite debelejše čebulice od drobnih. To jaz naredim kar tako, na oko. Natančnejši si lahko naredite luknjo premera 25 mm v debelejši karton ali celo les. Kar ne bo padlo skozi, enostavno ločite. In zakaj naj bi to naredili? Zato, da boste najprej pobrali in pojedli mlado čebulo iz debelejšega čebulčka. Ta bo skoraj zagotovo zacvetel. Če boste imeli ločeno, boste vsaj vedeli, kje morate začeti.

Po tem, ko je čebulček ločen, svetujem, ...

Celoten prispevek si lahko preberete v Oktobrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Značke: čebula, česen, sajenje

za naslovno fotko

shutterstock