Izšla je nova številka!

Preobrazba cvetočega nakita hiše z okrasnimi travami

Glavna sezona cvetočega okrasja se sicer počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da se moramo od lepih okrasnih korit in loncev dokončno posloviti. Prav nasprotno. Jesen nam ponuja priložnost za u

Rehabilitacija zemlje po poletni suši

Poletje je zaznamovala izrazita suša, ki ni negativno vplivala samo na rastline, pač pa tudi na zemljo. Suša in vročina sicer še nista čisto za nami, saj bosta, zato da se vodne zaloge v zemlji

11 očarljivih kandidatk iz sveta čebulnic za ekstravagantno cvetje v prihodnjem letu

Kmalu bo čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo v naslednjem letu razveseljevale s svojim bogatim cvetenjem. V trgovinah in vrtnarijah so z vrečkami čebulnic že začeli polniti police, naše pri

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Ali dalije dišijo?

Liljana Jantol Weber

Dalije, cvetoče kraljice naših poletnih vrtov, ki so pod imenom georgina ali regina s svojim bujnim cvetenjem od julija in vse do prvih oktobrskih slan navduševale že naše babice, so me spremljale na vsakem koraku tudi na nedavnem potovanju po južni Švedski.

Le ugibamo lahko, koliko ima njihova priljubljenost na Švedskem opraviti z zgodovinskim dejstvom, da je bilo strokovno poimenovanje Dahlia izbrano v čast švedskemu botaniku Andersu Dahlu, učencu znamenitega Carla Linneja, gotovo pa drži, da so dalije zaradi barvitih cvetnih koškov različnih oblik izredno dolge sezone cvetenja in neverjetnega razpona v rasti, ki sega od nekaj deset centimetrov do metra in pol ali celo več, odlična izbira tako za domače cvetlične grede kot za obsežne barvite parkovne zasaditve.

Najlepši evropski park

Grajski park Sofiero, ki je bil leta 2010 razglašen za najlepši evropski park, se razteza na 15 hektarih v bližini priljubljenega švedskega obmorskega letovišča Helsingborg. Vsako leto sredi septembra v parku vrtnarsko sezono tradicionalno sklenejo z Dnevom dalij. Letos gredice, zasajene s tisoči dalij, ponujajo kar 30 različnih sort, med katerimi nekatere izvirajo še iz časa kralja Gustava IV. Adolfa Švedskega. Ta je na posestvu zasnoval tudi obsežen nasad 500 različnih sort rododendronov, ki z več kot 10.000 rastlinami še danes velja za eno največjih zbirk teh zimzelenih pisano cvetočih grmov na evropskih tleh.

Oblikovna raznolikost socvetij

Nasad dalij je v parku Sofiero zasnovan na okroglih in ovalnih gredicah, ki omogočajo obiskovalcu dostopnost do prav vseh predstavljenih sort. Glede na obliko socvetij so najbolj množično zastopane dekorativne dalije z bogato polnjenimi cvetovi zaokroženih cvetnih lističev. Gre za skupino, ki je barvno izjemno pisana. Rožnato cvetoče dalije prihajajo v številnih odtenkih – od nežno rožnate, ki krasi sorto 'Otto's Thrill', vse do koralnih odtenkov dalije 'American Dawn'. Tudi razpon vijoličnih nians je osupljiv – od bledih socvetij 'Creme de Cassis' do sijoče 'Purple Flame'. Med belimi dekorativnimi dalijami poseben vtis naredi sorta 'White Perfection', katere cvet doseže v premeru tudi 25 cm, enako mogočna je varianta 'Lavender Perfection' v vijoličnih odtenkih sivke. Čeprav modrih dalij še ni, pa najdemo nekaj modrine v vijolično modrih predstavnicah sorte 'Blue Boy'.

Spomin na prve dalije, katerih semena so konec 18. stoletja prišla v Evropo iz Mehike, nam prikliče gredica s sorto 'Sunshine'. To je dalija z enojnimi cvetovi v zlato rumeni barvi in z oranžnimi odtenki v sredini, ki je prejemnica številnih hortikulturnih priznanj. Malce bolj razkošno je cvetje dalij, ki jih označujemo s terminom ovratničarke, katerih posebnost je dvobarvnost cvetov, med ljubitelji dalij pa so še posebno priljubljene kaktejke z zvitimi jezičastimi cvetovi, med katerimi je sorta 'Chat Noir' med najbolj zaželenimi. Nič manjše ni navdušenje nad kroglastimi polnimi socvetji, med katerimi v nasadu parka Sofiero izstopata nežno rožnata sorta 'Linda's Baby' in temna bordo dalija 'Ivanetti'.

Od dišečega grahorja do čokoladne arome

Dalijini živopisni cvetovi žarečih barv kar vabijo, da jim približamo svoj nos. Vendar smo po večini razočarani, ker posebnih vonjav ne zaznamo. Le redki cvetovi dalij namreč dišijo – po navadi gre za sladko aromo dišečega grahorja. Pri tem tudi za dalije velja splošno pravilo, da rastline ...

Celoten članek preberite v oktobrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 19. 09. 2022.

Značke: dalije, sofiero

Park Sofiero vsako leto obišče več tisoč ljubiteljev rododendronov in dalij. Na vhodu v park stoji mogočna graščina, ki je kraljevi družini služila kot podeželska rezidenca.

Liljana Jantol Weber