Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara

Špela Korinšek Kaurin

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasičnem plinskem žaru, na vedno bolj priljubljenih keramičnih žarih ali pa enostavno na žerjavici preprostega vrtnega gorišča. Jedi z žara obožujemo, posedanje ob ognju ob dišečih vonjavah z dimom pomešane arome jedi pa je verjetno ena od najbolj »kul« poletnih aktivnosti. Da bo vse tiptop in bomo kot kralji žara kar najbolje poskrbeli za svoje goste, je prav, da primerno uredimo tudi družabni kotiček, v katerem se bo vse vrtelo okrog našega žara.

Žar, vrtni kamin, »zeleni jajček«, čimni, peči za pico, vrtna kurišča … vse to so pripomočki za pripravo jedi na prostem, ki na naših vrtovih, pa tudi terasah in balkonih v zadnjih letih dobivajo pomembno mesto. Ne samo da je kuhanje na prostem veliko bolj praktično od kuhanja na klasičnem štedilniku (ni nadležnih vonjav, manj je umazanije, uporabimo manj posod …), taka priprava hrane je v resnici pravi družabni dogodek, na katerem se verjetno kuhar zabava še malenkost bolj kot vsi drugi.

Zelenjava na dosegu roke

Zato, da bo kuhanje potekalo povsem brez stresa, je pomembno, da imamo čim več stvari pri roki. Še posebej to velja za sestavine, ki bodo šle v lonec. Meso sicer ne raste na drevesu, a ne pozabite, da je nadvse okusna in tudi za naše zdravje zelo blagodejna zelenjava z žara. Vsi vemo, da je sveže odtrgana in takoj pripravljena najboljša … Da pa vam ne bi bilo ob tem, ko skrbite za ogenj, treba hoditi na vrt za hišo, si svoj kraljevski kotiček prilagodite tako, da bo rastla kar na dosegu roke.

Paprike, paradižnik, feferoni in celo jajčevci bodo lepo uspevali v večjih okrasnih loncih, še več možnosti pa boste imeli, če okoli svojega kraljevskega kotička postavite visoke grede. Na njih lahko posadite tudi bučke, mlado čebulico in celo bogastvo sort krhke solate. Tako boste imeli prav vse na dosegu roke, pa še super impresivno bo, ker se bodo vaši gostje na lastne oči lahko prepričali, da so sestavine, ki jih uporabljate pri svojih kulinaričnih dobrotah, res sveže. Morda jih lahko povabite, da si sadež odtrgajo kar sami. Še posebno otrokom bo to zelo všeč, morda še bolj kot nabiranje suhih vejic za prižiganje ognja.

Brez družbe zelišč ne gre

Potem pa so tukaj še zelišča. Jedi na žaru brez slednjih niso »ta prave«, prav tako bodo odlična tudi za popestritev osvežilnih pijač. Bazilika, meta, origano, rožmarin, sivka … Si predstavljate, kako »kul« boste videti, če jih sproti, medtem ko obračate sočne burgerje, odtrgate iz viseče košare in jih »vržete« na servirni krožnik ali pa vmešate v sveže pripravljeno limonado? Poleg tega, da obogatijo okuse, nežno odišavijo tudi prostor, pri tem pa nam pošiljajo subtilne informacije, ki nas pomirjajo, sproščajo in sprožajo pozitivno vzdušje. Ko se pripravlja k večeru, lahko na ogenj vržete še kakšno vejico rožmarina in večer bo enostavno popoln. Za piko na i – večina teh aromatičnih vonjav nas vsaj delno varuje tudi pred nadležnimi komarji.

Tudi rastlinam naj bo v naši družbi prijetno

Okrasni lonci in visoke grede, polne zelenjave in zelišč, so tako nekaj, kar v kraljestvu kralja žara ne sme manjkati. Pri tem pa velja opozorilo: čeprav jih želimo imeti na dosegu roke, pa imejte v mislih, da morajo biti vseeno od ognja dovolj oddaljeni, da jih visoka temperatura ne bo dosegala. Plameni in tudi žareča temperatura lahko namreč rastline poškodujejo. Pri sajenju v okrasne posode bodite pozorni tudi na to, da tam voda hitreje izhlapeva, zato boste morali rastline redno zalivati. Tudi zato so visoke grede bolj praktične, poleg tega pa so tam rastline v bližini naših oči, zato lahko hitreje opazimo, če se pojavi kakšen napad bolezni in škodljivcev, ter sproti izpulimo plevele ali malce prerahljamo zemljo. Zato, da nam bodo pomenilo trajnostno rešitev, za ogrodje vedno izbirajte najkakovostnejše materiale, ki imajo dolgo življenjsko zgodbo. Poleg ogrodja so pomembni spoji, ki stranice držijo skupaj – po možnosti naj bodo iz inoksa, ki ne rjavi in je odporen proti večini zunanjih vplivov.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Značke: žar, vrt

Naslovna slika

Shutterstock