Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Slastne dobrote iz lavande

Slavica Smrdel

Poznate lavando? Seveda, to je sivka, ki raste na praktično vsakem vrtičku, verjetno pa tudi v vsaj kakšnem loncu na terasi in balkonu. Radi jo imamo zaradi njenih dišečih cvetov in nostalgičnega pridiha morja. Pa ste jo kdaj že uporabili tudi v svojih jedeh? Naj vas navdihnem.

Lavanda ali sivka se v kulinariki uporablja kot živilo. Seveda pa se moramo pred uporabo vedno prepričati, ali imamo na razpolago pravo sorto. Najbolj so uporabne angleške sorte, ki niso tako pekoče in so bolj blage. Najpogosteje uporabljamo sorto 'Lavandula'. Tudi pri tej moramo biti pri uporabi previdni, saj lahko preveč lavande hitro prevlada v hrani. Njena vonj in okus sta res nadvse izrazita, zato jo vedno dodajamo v zmernih količinah in po okusu.

Mlade liste sivke 'Lavandula' uporabljamo na različne načine, bodisi kot dodatek za napitke, koktajle, v marinadah za meso ali pa kot dodatek različnim kremam in sladoledom. Zelo lepo se poda kot dodatek tudi k namazom iz sirov, skute, nepogrešljiva je pri peki piškotov in različnih pit. Zelo priljubljeni so tudi kvašeni štruklji s sivko, medom in limono.

Cvetove lavande posušimo na zraku ali v sušilniku. Ko se odločimo za sušenje, jih nabiramo v suhem vremenu, položimo na mrežo za sušenje in sušimo v sušilniku pri temperaturi 40 °C. Ko se cvetovi posušijo, jih zapremo v steklen kozarec, da niso izpostavljeni vlagi.

Sivka zelo dobro vpliva na počutje, saj se eterično olje uporablja za pomirjanje, dodaja se lahko tudi čistilom, ker deluje razkuževalno. Pa si oglejmo nekaj receptov za slastne dobrote s sivko.

Sivkin med
Potrebujemo:

250 ml akacijevega medu

15 vejic cvetoče sivke

Priprava: v kozarec z medom damo 15 vejic sivke, pustimo 24 ur. Po preteklem času sivkine cvetove izvlečemo ...

Celoten prispevek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 16.8.2022!

Značke: sivka, levanda, recepti

Kroznik naslovna-sep22.jpg

lavanda

Slavica Smrdel