Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Osvežilna aroma vrtnic damaščank kot prestiž v kulinariki

Slavica Smrdel

Vrtnice so še vedno v polnem cvetu in ne morem si pomagati, da z vami ne bi delila še dveh poletnih receptov, ki ju lahko pripravimo iz njihovih cvetnih listov. To je moja strast, in ko boste poskusili še sami, se lahko zgodi, da bo postala tudi vaša …

Osvežilni napitek iz vrtnic

Potrebujemo:


1 l prekuhane ohlajene vode

2 pesti svežih cvetov vrtnic

1 bio limono

Priprava: Cvetove vrtnic naberemo v suhem vremenu, odstranimo spodnji del cvetov in jih položimo v steklen vrč. Prelijemo z ohlajeno vodo, dodamo olupljeno in na rezine narezano limono, pokrijemo in pustimo v hladilniku čez noč. Naslednji dan precedimo in po želji dodamo sladkor, med ali javorjev sirup. Za dekoracijo lahko uporabimo nekaj svežih cvetov vrtnice in rezino limone. Tako pripravljen napitek je zelo osvežujoč.

Takšen napitek sicer lahko pripravimo tudi drugače, tako da na očiščene cvetove vrtnic dodamo sladkor, limonin sok in vodo. Pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku. Potem precedimo in po okusu dodamo še malo medu, cimeta in ingverja. Tako bomo dobili osvežujoč napitek še malce drugačnega okusa.

Takšen napitek je še posebno cenjen, če je narejen iz cvetov vrtnic damaščank, saj so slednje zelo aromatičnega okusa. V nekaterih krajih ga postrežejo za posebne priložnosti (prazniki, poroke …). Če imamo na svojem vrtu damaščanke, si ga vsekakor pripravite, saj deluje zelo pomirjujoče. Pri tem naj opozorim, da vedno uporabljamo le neškropljene cvetove vrtnic, ki jih nabiramo suhe in v dopoldanskem času. Nikoli jih ne nabiramo, kadar dežuje.

Marmelada iz rabarbare, jagod in vrtnic damaščank

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 20. junija 2022!

Značke: vrtnice, kulinarika

za naslovno fotko

Slavica Smrdel