Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Trendovske nagrobne dekoracije za dan spomina na mrtve

Sabina Šegula

Jeseni uredimo grobove z novimi okrasnimi rastlinami in oblikujemo nove okrasne grede. Nato za dan spomina na mrtve prinesemo na grobove tudi aranžmaje. Pri tem si seveda vedno želimo, da bi bil grob videti čim lepše, tako da bi bili nanj ponosni tudi pokojniki. A kaj pomeni lep grob? Spomnimo se nekaterih osnovnih pravil in si oglejmo nekaj inspirativnih trendovskih zamisli.

Prvo pravilo glede izbora dekoracije je, da pri tem vedno upoštevajmo celostno podobo grobov. Klasično zasnovan grob dopolnimo s klasičnim aranžmajem. Če je grob oblikovan bolj moderno, ta slog uporabimo tudi v aranžmaju, ki je lahko nekoliko bolj nenavadne oblike z eksotičnim cvetjem.

Pri izbiri aranžmajev upoštevamo tudi barvo spomenika, barvo zasaditve in okrasnega kamenja na grobu. Če je naša zasaditev v harmoničnih toplih barvah, potem naj bo tudi nagrobni aranžma v teh barvah, da bo podoba groba enotna. Kontrastna zasaditev groba pa dopušča bolj razgiban nagrobni aranžma, pri katerem se bodo barve zasaditve dopolnjevale z barvami okrasnih materialov, ki so v nagrobni dekoraciji.

Trajnostne dekoracije

Jesenske nagrobne vence, ki so narejeno na osnovi iz cvetličarske gobe za rezano cvetje, lahko imenujemo trajnostne dekoracije. Osnovo lahko namreč uporabimo tudi za adventno dekoracijo. Po zunanjem in notranjem obodu podlage za venec pritrdimo kose lubja ali storže. Na vrhu velik del gobe prekrijemo z mahom. Nato dodamo cvetje, eksotične plodove, listje, zimzelene vejice.

Ko se sveži cvetovi posušijo in propadejo, jih odstranimo in lahko nadomestimo z naravnimi plodovi ali z novoletnimi okraski. Možno je dodati tudi štiri sveče. Venec lahko damo na večjo okroglo podlago in v sredino postavimo stekleno bučko s svečo. Možnosti je več.

Lahko se izognemo plastičnim posodam in iz stiropora oblikujemo podlago, ki jo ...

Celoten članek preberite v novembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Kompaktna razporeditev, povezava po celotnem vencu so zelene krizanteme.

Sabina Šegula