Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Setveni koledar

Biodinamika in spravilo pridelkov

Meta Vrhunc

Narava je polna skrivnosti. Od tega, da bi jih res razumeli, smo oddaljeni eone. Biodinamika nam za skrivnosti odpira oči in nakazuje pot, po kateri se skrivnosti lahko bližamo. Po poti do razumevanja moramo seveda hoditi sami. Brez lastnega truda ne bo pravega napredka, četudi smo pri delu po napotkih Marije Thun uspešni. Tako si s priporočili biodinamike lahko pomagamo tudi pri spravilu pridelka. Na ta način dobimo bolj kakovostne pridelke, ki tudi dlje trajajo.

Dober začetek pri pridelovanju svoje hrane, ki se ga držimo, je, da sejemo listnate rastline na dan za list, na dan za korenino korenovke, na dan za plod plodovke in na dan za cvet cvetnice. Domača naloga v tem času je ozavestiti, zakaj prinaša setev na pravi dan večje pridelke.

Potem je na vrtu delo s presajanjem in nego. Tu ne srečamo več le priporočila, da se držimo za rastlino tipičnega dne po Setvenem priročniku, temveč tudi priporočila, da presajamo v času za presajanje. Domača naloga v tem obdobju je poiskati odgovor na vprašanje, kdaj je čas za presajanje in zakaj je presajanje v času za presajanje boljša izbira.

Potem, nekega dne, pa so pridelki primerni za uporabo. Pobiramo jih za vsakodnevno prehrano, pobiramo jih za predelavo in za ozimnico. Pozna biodinamika tudi tu svoja priporočila in kakšna so?

Oglejmo si pobiranje pridelkov za takojšnjo porabo.

Pravilo v ospredju je, da naj bo pridelek čim bolj svež. Ne gledamo na pravi dan. Pridelek gre z vrta v kuhinjo. Ne le merljive substance, tudi na splošno še nemerljiva vitalnost pridelka se bo tako najbolj ohranila do krožnika.

Kaj pa pridelki za predelavo?

Splošno pravilo je, da je najboljše spravilo na dan, ki je bil pravi za setev tiste rastline.

Toda ne vedno.

Celoten članek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt /Zeleni raj.

Biodinamika naslovna-sep21.jpg

za naslovno fotko

shutterstock