Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Dišeča kraljica na vrtu in njen mistični svet

Jernej Mazej

Ljubezen do raziskovanja manj znanih in uporabnih rastlin mi ne da miru, da ne bi še česa odkril. Tokrat sem se podal v mistični svet bazilike. Bazilika velja za simbol ljubezni in zvestobe.

Če je paradižnik kralj slehernega zelenjavnega vrta, pa kralj potrebuje svojo kraljico, in to je zagotovo bazilika. Njena veličina je v njeni vsestranski uporabi. Od sredine maja pa vse do konca septembra nas razvaja s svojim lepim sladkastim vonjem in svojimi do 60 cm visokimi grmički. Velja za eno od najstarejših začimb na svetu. Njena pradomovina je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, segajo v obdobje 3.500 let pred našim štetjem. Svoj sloves je doživela v času starih Rimljanov. Iz številnih zapisov ugotavljamo njeno vsestransko uporabo, še posebej cenjena pa je bila v času vladavine Julija Cezarja, ko so jo gojili tudi v okrasne namene. V srednjo Evropo so jo prinesli menihi v 12. stoletju. V pravoslavni veri velja za sveto rastlino in na vrtovih pravoslavnih vernikov bo, če nič drugega, vedno rasla bazilika.

Bazilika (Occinum basilicum) je enoletna zelnata rastlina iz družine Usnatic Lamiaceae, ki v višino zraste do 60 cm. Za gojenje je popolnoma nezahtevna. Za lep pridelek potrebuje le redno zalivanje v vročih in suhih dneh ter redno odstranjevanje cvetov. Če izpolnimo te pogoje, bomo imeli celo poletje lep pridelek bazilike na vrtu.

Miti in legende o baziliki

Beseda »bazilika« izhaja iz grške besede bazilikos, kar pomeni »kralja vredna rastlina«. Rastline bazilike so včasih in tudi še danes gojili v domovih hindujcev, da bi prinesle družinsko srečo. List bazilike, pokopan z osebo, je veljal za njegov potni list v nebesa. Rimljani so baziliko povezovali tudi z ljubeznijo in plodnostjo. Francozi ga imenujejo »herbe royale«. Srednjeveški Evropejci so mislili, da je čarovniško zelišče. Italijani menijo, da je bazilika simbol ljubezni. Vse to me je tako navdušilo, da sem mite in legende o baziliki proučil še malce bolj podrobno. Zagotovo se boste ob njih zabavali tudi sami.

Če tako na primer v Romuniji moški od ženske sprejme vejico bazilike, to pomeni, da sta zaročena. Judovska folklora nakazuje, da dodaja moč med postom. Na Portugalskem bodoči ženin tradicionalno podari lonček bazilike, ljubezensko pesem in papirnat nagelj svoji zaročenki ob prazniku sv. Janeza in sv. Antona. Nasprotno je bila v stari Grčiji bazilika simbol sovraštva. Grki in Rimljani so tako verjeli, da je za vzgojo zdrave sadike ob sejanju bazilike treba govoriti žaljivke in kletvice.

V grški pravoslavni cerkvi baziliko uporabljajo za škropljenje s sveto vodo, medtem ko bolgarska, srbska, makedonska in romunska pravoslavna cerkev z njo pripravljajo sveto vodo, lončki z rastlino pa pogosto krasijo njihove cerkvene oltarje.

Galci so menili, da je bazilika sveta rastlina, tako da so njene liste nabirali le tisti, ki so sledili zapletenemu ritualu očiščevanja. Galci so baziliko gojili julija/avgusta, dokler ni cvetela. Nabiralci te svete rastline so morali opraviti stroge očiščevalne obrede: roko, s katero je bilo treba nabrati rastline, so morali predhodno oprati v vodi iz treh različnih izvirov, obleči se v čista oblačila, se izogibati nečistim ljudem (npr. ženskam med menstruacijo), za rezanje stebel pa je bilo prepovedano uporabljati kovinsko orodje.

V srednjem veku je bilo treba za nabiranje bazilike najprej očistiti desno roko, jo umiti v treh različnih izvirih, nato uporabiti hrastovo vejo in obleči bela platnena oblačila.

Poleg tega so baziliko v srednjem veku uporabljali tudi za izganjanje hudiča in torej za izganjanje hudičev iz obsedenih, verjeli pa so, da dela čudeže pri kugi in telesni oslabelosti človeka.

Naj vam predstavim sorte bazilike, ki so me omrežile to sezono …

'Ouzo'

Sorta 'Ouzo' ima škrlatne cvetove in temno zelene liste z božansko aromo janeža. Verjetno poznate tipično grško pijačo ouzo, ki ob mešanju z vodo postane bele barve? Tradicionalno jo strežejo kot aperitiv pred glavnim obrokom. Njen značilni okus po janeževih semenih pusti trajen vtis na ustih in pripravi oder za prihodnji obrok. Kot odlična alternativa tej precej močni alkoholni pijači je lahko ta nadvse zanimiva sorta bazilike. Tudi njen vonj je ekstra močan in seveda spominja na janež. Pravi klicaj na mizi s slastnimi dobrotami …

Solatolistna bazilika

Solatolistna bazilika je ...

Celoten prispevek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 16.8.2022!

za naslovno fotko

shutterstock