Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Gorske mete

Jernej Mazej

Meto verjetno poznamo prav vsi, saj je vsesplošno uporabno in priljubljeno zelišče. A danes bi vam rad predstavil še nekaj malce drugačnih met, ki so predstavnice družine usnatic Lamiaceae iz rodu Pycnanthemum, njihova domovina pa je severna Amerika. To so gorske mete. Njihov rod obsega več kot 20 različnih vrst, v to skupino pa uvrščamo tudi predstavnike rodu Calamintha in Micromeria, katerih domovina je Evropa. Spoznajmo nekaj predstavnic gorskih met, ki so me s svojimi lastnostmi najbolj navdušile.

Timijanolistni popovec (Micromeria thymifolia)

Timijanolistni popovec je, zanimivo, v tujini še bolj znan tudi pod imenom slovenska gorska meta. Rastlino je namreč prvi odkril in opisal sredi 17. stoletja naravoslovec Giovani Antonio Scopoli na območju Kočevja.

Čeprav ime rastline nakazuje povezavo s timijanom, pa z njim nima skupnega nič drugega kot le podobnost v obliki listov. Ima močno, hladno mentolno aromo. Cvetovi, ki jih obiščejo številne žuželke, so bledo rožnati. Odlično se obnese tudi v okrasnih loncih in zraven sadnega drevja. Rastline ne zrastejo višje od 10 cm. Pred zimo jih popolnoma porežemo, ker nadzemni deli v mrzlih mesecih odmrejo, spomladi pa bo spet močno pognala iz korenike.

Poganjke timijanolistnega poprovca lahko uporabimo sveže ali posušene kot čaj ali začimbo. V Toskani, na Balkanu in v Sredozemlju ga uporabljajo kot osnovno začimbo za izdelavo zeliščnega masla.

Drobnolistni čober (Calamintha nepeta)

Drobnolistni čober je sicer na pogled precej podoben mešanici med timijanom in materino dušico, a je v resnici bolj povezan s šetrajem, origanom in seveda meto.

Je aromatična rastlina, ki lepo in bogato cveti. Prav zato lahko drobnolistni čober zelo lepo izkoristimo ...

Celoten članek preberite v novembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Značke: gorske-mete, čober

PP naslovna-nov21.jpg

Calamintha nepeta

shutterstock