Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

11 očarljivih kandidatk iz sveta čebulnic za ekstravagantno cvetje v prihodnjem letu

R.K.

Kmalu bo čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo v naslednjem letu razveseljevale s svojim bogatim cvetenjem. V trgovinah in vrtnarijah so z vrečkami čebulnic že začeli polniti police, naše priporočilo pa je, da nakupe opravite čim prej, saj je zdaj ponudba še dovolj bogata, najvišja pa tudi še kakovost čebulnic. Ste morda kdaj razmišljali, da bi si privoščili še kaj drugega, ne samo klasične tulipane, narcise, zvončke in žafrane? Potem ste na pravem mestu. Predstavljamo enajst očarljivih kandidatk, s katerimi bo vaš vrt prihodnjo vrtnarsko sezono dobil še pridih eksotike.

Sajenje čebulnic je gotovo eno izmed najbolj enostavnih in zabavnih jesenskih opravil na vrtu. Ko v mehko zemljo porinemo čebulico, vemo, da nas bo razveselila s čudovitim cvetjem, vseeno pa se nam ob tem po žilah pretaka prijetna nestrpnost. Le kakšen bo zares končni učinek? Bodo lepotice zadovoljile naša pričakovanja in bo naša nestrpnost upravičena? Ja, na ta zmenek bo treba res malce dlje čakati, a tudi to je neke vrste čarobnost.

Čebulnice zato, da lahko zacvetijo, potrebujejo nekaj mesecev nizkih temperatur, kot bi lepotice potrebovale svoj lepotni spanec, in zato jih je treba saditi že zdaj, jeseni. Ko bo prišla pomlad, bomo nanje že skoraj pozabili, potem pa nas bodo kar naenkrat razveselile s svojimi cvetovi. Mar ni to res prav zabavna igra narave? Da boste še malce bolj nestrpno čakali, izberite svojo favoritko med našimi kandidatkami in ji v vrtu namenite posebno mesto. To bo res prava ljubezenska romanca.

Muscari 'Pink Sunrise'

Slovensko tej simpatični čebulnici rečemo hrušica ali grozdki. Ker gre za zelo trpežno čebulnico, ki ne potrebuje skoraj nič našega vmešavanja, je v zadnjih letih postala v naših vrtovih kar precej priljubljena. Njeni majhni cvetovi so cevasti ali zvončasti, razvijajo pa se v gostih socvetjih in od daleč prav zares malce spominjajo na vejico z grozdnimi jagodami. Klasična sorta v naših vrtovih spomladi cveti v temno modrih odtenkih, sorta 'Pink Sunrise' pa je malce drugačna. Nežna rožnata barva njenih socvetij ponuja nadvse romantičen učinek. Če jih boste posadili v skupino, bo kot bi na vrtu ležale čudovito mehke blazine. Čeprav vas bo neverjetno mikalo, da bi nanje naslonili svojo glavo, tega nikar ne počnite. Gre le za optično prevaro!

Fritillaria persica

To čudovito lepotico, ki v naravnem okolju raste v Turčiji, Iranu in Jordaniji, smo pri nas poimenovali škrlatnordeča logarica. Spomladi se na vrtu razkazuje kot kakšna prava orientalska plesalka. Njena stebla zrastejo tudi do 120 cm v višino, na njih pa se že v aprilu ali maju odpre od 20 do 30 zvonastih cvetov temno vijolične, skoraj že črne barve. Čeprav gre za eksotično cvetlico, je zelo trpežna in vzdržljiva tudi pri nas. Za spektakularen učinek jo sadite v skupinah na robove cvetličnih gredic.

Gladiolus communis ssp. Byzantinus

Bizantinski meček ali divja gladiola je mediteranska čebulnica, ki ...

Celoten članek preberite v oktobrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 19. 09. 2022.

za naslovno fotko

shutterstock