Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Znova urejena in žametno zelena pričeska

C.U.

Po vročih poletnih dnevih in tudi po našem zasluženem dopustu nekje v gorah ali na morju se pogosto zgodi, da nam naša, sicer lepo urejena pričeska, povsem »pobegne«. A to ne velja le za pričesko na naših glavah … Tudi naše zelenice so v tem času velikokrat povsem brez prave »frizure«. Hitro rastoče travne bilke uidejo izpod nadzora, robovi niso več jasno vidni, pogosto se na zelenico naselijo tudi neželeni pleveli in nekatere mehanske poškodbe. Marsikoga to spravi v slabo voljo in mu še oteži vrnitev domov po dopustu, a z nekaj manjšimi »frizerskimi« popravki lahko naša trata hitro spet postane čudovita žametna preproga.

Najzanesljivejši način, s katerim dosežemo, da bo trata ostala v top kondiciji tudi čez vroče poletje, je dobra priprava. Pomembno je, da so tla zračna in ne preveč zbita, saj tako lahko travne bilke razvijejo močne korenine. Pred poletjem trati tudi zagotovimo dovolj hranil z gnojenjem s specializiranimi gnojili za trato in skrbimo za redno košnjo enkrat do dvakrat tedensko. Od junija ne gnojimo več, poleg tega pazimo na primerno zalivanje. Zalivamo le enkrat do največ dvakrat tedensko, vedno v globino in bolj izdatno, približno s 15–20 l/m2. Tako dosežemo, da se travne bilke ne »razvadijo« oziroma da razvijejo globoke korenine, zaradi katerih bo zelenica bolj odporna in bo vlago črpala tudi iz bolj globokih plasti zemlje, kjer se voda ne izsuši tako hitro.

Pomembna je seveda tudi redna košnja. A to ne le zato, da je naša zelenica videti urejeno, temveč predvsem zato, da tako preprečimo rast plevelov. Z redno košnjo dosežemo gosto rast trave, tako pa pleveli nimajo prostora za širjenje. Pogosteje kosimo, ko trata raste hitro, to je takrat, ko je toplo in vlažno. Najbolj idealno je, da je višina trate poleti okoli 4 cm, velja pa pravilo, da ob posamezni košnji višine trave nikoli ne krajšamo za več kot eno tretjino. Med sušo nehamo kositi, saj tako travne bilke preveč izčrpavamo in so še bolj izpostavljene soncu ter pomanjkanju vlage.

Nazaj v polno kondicijo

Kljub vsem našim prizadevanjem se lahko po dolgem in vročem poletju zgodi, da trata začne kazati znake utrujenosti. Počasi izgublja svojo živo zeleno barvo, se suši in na določenih delih lahko tudi ogoli. Še posebej neprijetno presenečenja nam lahko pripravi, ko smo nekaj časa zaradi dopustovanja odsotni od doma.

Namesto da bi se prepustili slabi volji, je najbolje, da hitro posežemo po najboljši SOS-rešitvi. Pravi balzam za trato je posebno organsko gnojilo z vitamini in aminokislinami, s katerimi trato, ko vidimo, da izgublja moč, čim hitreje okrepimo. S tem multivitaminskim eliksirjem zelenico zalivamo vsakih deset dni.

Če se na trati začnejo pojavljati pleveli, ...

Celoten prispevek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 16.8.2022!

Značke: trata, dela-na-trati

za naslovno fotko

shutterstock