Izšla je nova številka!

Preobrazba cvetočega nakita hiše z okrasnimi travami

Glavna sezona cvetočega okrasja se sicer počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da se moramo od lepih okrasnih korit in loncev dokončno posloviti. Prav nasprotno. Jesen nam ponuja priložnost za u

Rehabilitacija zemlje po poletni suši

Poletje je zaznamovala izrazita suša, ki ni negativno vplivala samo na rastline, pač pa tudi na zemljo. Suša in vročina sicer še nista čisto za nami, saj bosta, zato da se vodne zaloge v zemlji

11 očarljivih kandidatk iz sveta čebulnic za ekstravagantno cvetje v prihodnjem letu

Kmalu bo čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo v naslednjem letu razveseljevale s svojim bogatim cvetenjem. V trgovinah in vrtnarijah so z vrečkami čebulnic že začeli polniti police, naše pri

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Kako lahko pri urbanem vrtičkanju pomagamo s koprivo?

Davor Špehar

Koprive rastejo povsod in mestne srajce o njih nimajo prav dobrega mnenja. Če se jim preveč približaš, te pošteno opečejo in občutek ni preveč prijeten. Že od malih nog smo se skozi izkušnje učili, da jim ne hodimo blizu. A v resnici je kopriva nadvse koristna zel, ki nam lahko pomaga tudi pri urbanem vrtnarjenju. Zato se kopriv nikar več ne bojite, raje si nataknite rokavice in izkoristite vse možnosti, ki nam jih ponujajo.

Kakšne pa so možnosti, ki nam jih ponuja kopriva? Ja, kar veliko jih je … Med drugim si iz nje lahko pripravimo odlično domače gnojilo, pa zeliščna pripravka, ki odganjata uši in pršice, koprivno prevrelko, hladni izvleček in koprivno brozgo. Zelo uporabna je tudi v domači kuhinji in naravni kozmetiki, pri tem pa je treba poudariti, da ima številne pozitivne učinke na naše zdravje.

Dušično gnojilo iz koprive

Zaplate kopriv boste našli res skoraj na vsakem sprehodu. Navadno rastejo na opuščenih zemljiščih, ki so bogata z dušikom, največkrat ob poteh, posekah, grmovju, na robu gozda. Najdemo jo tudi v višje ležečih krajih. V okolici hiše rastejo tudi v bližini gnojišč, kompostnih kupov in kurnikov.

Iz koprive lahko pripravimo izvrstno dušično gnojilo, ki ga lahko zelo koristno uporabimo za krepitev rastlin na balkonu, terasi in tudi na urbanem vrtu. Gnojilo najlažje naredimo s pomočjo prevrelke. Pripravimo jo tako, da 1 kg sveže koprive namočimo v 10 litrih vode in vse skupaj dnevno mešamo. Tako preprečimo gnitje koprive in prezračimo tekočino.
 

Uporabimo lahko tudi 150 do 200 g suhe zeli in jih namočimo v 10 litrih vode. Večjo posodo pokrijemo z mrežastim pokrovom, pustimo na soncu, dokler se tekočina ne neha peniti in ne potemni. Neprijeten vonj koprivne prevrelke lahko omilimo s kameno moko ali baldrijanovim izvlečkom. Koprivno prevrelko pred uporabo redčimo v razmerju 1 : 10.

Prevrelko uporabljamo kot tekoče gnojilo, ki vsebuje veliko dušika, poleg tega pa še nekaj kalcija in kalija. Z njo zalivamo po tleh in tako pognojimo rastline ter okrepimo njihov koreninski sistem.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 20. junija 2022!

Kar brez strahu. Da nas ne opeče, uporabimo rokavice, nato pa liste kopriv enostavno porežemo in jih varno naložimo v košaro.

Davor Špehar