Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Kako lahko pri urbanem vrtičkanju pomagamo s koprivo?

Davor Špehar

Koprive rastejo povsod in mestne srajce o njih nimajo prav dobrega mnenja. Če se jim preveč približaš, te pošteno opečejo in občutek ni preveč prijeten. Že od malih nog smo se skozi izkušnje učili, da jim ne hodimo blizu. A v resnici je kopriva nadvse koristna zel, ki nam lahko pomaga tudi pri urbanem vrtnarjenju. Zato se kopriv nikar več ne bojite, raje si nataknite rokavice in izkoristite vse možnosti, ki nam jih ponujajo.

Kakšne pa so možnosti, ki nam jih ponuja kopriva? Ja, kar veliko jih je … Med drugim si iz nje lahko pripravimo odlično domače gnojilo, pa zeliščna pripravka, ki odganjata uši in pršice, koprivno prevrelko, hladni izvleček in koprivno brozgo. Zelo uporabna je tudi v domači kuhinji in naravni kozmetiki, pri tem pa je treba poudariti, da ima številne pozitivne učinke na naše zdravje.

Dušično gnojilo iz koprive

Zaplate kopriv boste našli res skoraj na vsakem sprehodu. Navadno rastejo na opuščenih zemljiščih, ki so bogata z dušikom, največkrat ob poteh, posekah, grmovju, na robu gozda. Najdemo jo tudi v višje ležečih krajih. V okolici hiše rastejo tudi v bližini gnojišč, kompostnih kupov in kurnikov.

Iz koprive lahko pripravimo izvrstno dušično gnojilo, ki ga lahko zelo koristno uporabimo za krepitev rastlin na balkonu, terasi in tudi na urbanem vrtu. Gnojilo najlažje naredimo s pomočjo prevrelke. Pripravimo jo tako, da 1 kg sveže koprive namočimo v 10 litrih vode in vse skupaj dnevno mešamo. Tako preprečimo gnitje koprive in prezračimo tekočino.
 

Uporabimo lahko tudi 150 do 200 g suhe zeli in jih namočimo v 10 litrih vode. Večjo posodo pokrijemo z mrežastim pokrovom, pustimo na soncu, dokler se tekočina ne neha peniti in ne potemni. Neprijeten vonj koprivne prevrelke lahko omilimo s kameno moko ali baldrijanovim izvlečkom. Koprivno prevrelko pred uporabo redčimo v razmerju 1 : 10.

Prevrelko uporabljamo kot tekoče gnojilo, ki vsebuje veliko dušika, poleg tega pa še nekaj kalcija in kalija. Z njo zalivamo po tleh in tako pognojimo rastline ter okrepimo njihov koreninski sistem.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 20. junija 2022!

Kar brez strahu. Da nas ne opeče, uporabimo rokavice, nato pa liste kopriv enostavno porežemo in jih varno naložimo v košaro.

Davor Špehar